Οι «Τελευταίοι Jedi» έσπασαν ταμεία με 450 εκατ. δολάρια

Advertisement

Η μηχανή μάρκετινγκ της Disney έκανε για μία ακόμη φορά σωστά τη δουλειά της και «Οι Τελευταίοι Jedi», το όγδοο επεισόδιο του «Star Wars» έκαναν το δεύτερο καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών στη Βόρεια Αμερική με 220 εκατ. δολάρια.

Ποιο είναι το πρώτο; Το προηγούμενο επεισόδιο του «Star Wars», με τίτλο «Η Δύναμη Ξυπνάει», το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία της Disney για τις ΗΠΑ, το 58% του κοινού ήταν άνδρες και το 62% άνω των 25 ετών.

Στα 220 εκατ. από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προστέθηκαν άλλα 230 εκατ. από τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με το Variety, οι πιο κερδοφόρες αγορές ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (36.7 εκατ. δολάρια), η Γερμανία (23.6 εκατ.) και η Γαλλία (18.1 εκατ.).

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία δεν έχει ακόμη προβληθεί στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο. Η εκεί πρεμιέρα της είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιανουαρίου του 2018.

Και αν αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εισπράξεων από το εξωτερικό είναι 51%, το άνοιγμα στην Κίνα υπολογίζεται ότι θα το φέρει στο 55%, ίδια αναλογία με εκείνη της ταινίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει».

Τα έσοδα των 450 εκατ. δολαρίων φέρνουν το «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων ανοιγμάτων όλων των εποχών παγκοσμίως. Μπροστά του βρίσκονται το «Fate of the Furious», το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», το «Jurassic World» και το «O Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου 2».

Advertisement

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Variety η ταινία άνοιξε πρώτη όπου κι αν προβλήθηκε (εκτός από την Τουρκία, τη Νότιο Κορέα, την Ινδία και τη Μαλαισία).

Εκανε το δεύτερο καλύτερο Σαββατοκύριακο (πρώτο παραμένει το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει») στην Αυστραλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία. Και έκανε το τρίτο καλύτερο Σαββατοκύριακο όλων των εποχών σε Ηνωμένο Βασίλειο/Ιρλανδία, Δανία και Νορβηγία.

Το ότι υπήρξαν χώρες όπου η ταινία δεν ήρθε πρώτη στα ταμεία, προκαλεί εντύπωση στον πολύ κόσμο, αλλά όχι στην Disney που γνωρίζει ότι υπάρχουν αγορές που μένουν πίσω σε σχέση με άλλες.

Advertisement

Η Κίνα, η Κορέα και η Ινδία, και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία και το Μεξικό είναι παραδοσιακά χώρες που όπου το «Star Wars» δεν είναι κινηματογραφικό και πολιτιστικό φαινόμενο όπως στον αγγλόφωνο κόσμο. Πρόκεται για μέρη που δεν αγκάλιασαν όπως ο υπόλοιπος κόσμος την πρώτη τριλογία, στα τέλη των 70s και στις αρχές των 80s, και φυσικά δεν «ψήθηκαν» με τα τρία πρίκουελ του Τζορτζ Λούκας.

Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας στις παραπάνω μεγάλες αγορές, οι επιδόσεις του «Star Wars» εκτός ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με άλλα μεγάλα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ. Ενώ οι δύο τελευταίες ταινίες της σειράς κερδίζουν το 55% των εισπράξεων εκτός ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό για ένα τυπικό μπλοκμπάστερ είναι 65 με 70%.

Πηγή:reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement