Για περισσότερα από 10 χρόνια κάθισε στο θρόνο της ταινίας με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών. Μέχρι που ξεπεράστηκε από μια άλλη ταινία του σκηνοθέτη της, Τζέιμς Κάμερον, το «Avatar».
Ο «Τιτανικός» έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ πριν από ακριβώς 20 χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου 1997. Στην Ελλάδα άνοιξε ένα μήνα αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου 1998. Ακολουθούν 20 trivia που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για τον κινηματογραφικό «Τιτανικό».
1. Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο ήταν η πρώτη επιλογή του Κάμερον για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τζακ, όχι όμως και των ανθρώπων της παραγωγού Paramount, που θεωρούσαν ιδανικούς τους Τομ Κρουζ και Μπραντ Πιτ. Από κάστιγνκ πέρασαν επίσης οι Μάθιου Μακόναχι, Τζέρεμι Σίστο και Μακόλεϊ Κάλκιν.
2. Ο «Τιτανικός» ήταν η 10η ταινία του Τζέιμς Κάμερον, αλλά μόλις η πρώτη μέχρι τότε στην οποία δεν γινόταν χρήση ή αναφορά σε πυρηνικά όπλα (!).
3. Η πρώτη σκηνή που γυρίστηκε ήταν αυτή όπου ο Τζακ σκετσάρει γυμνή τη Ρόουζ. Προκειμένου να αποφύγει την αμηχανία, η Κέιτ Γουίνσλετ είχε φροντίσει να δείξει το στήθος της στον ΝτιΚάπριο την πρώτη φορά που γνωρίστηκαν.
4. Κανένα από τα σχέδια του Τζακ δεν έγιναν από τον ΝτιΚάπριο. Ήταν όλα έργα του Κάμερον. Όταν η κάμερα κάνει ζουμ στα χέρια του ΝτιΚάπριο που ζωγραφίζει τη γυμνή Γουίνσλετ, τα χέρια ανήκουν στον σκηνοθέτη.
5. Η ταινία του Κάμερον κόστισε 200 εκατ. δολάρια. Για να ναυπηγηθεί ο αληθινός Τιτανικός, με τον σημερινό πληθωρισμό, χρειάστηκαν 150 εκατ. δολάρια.
6. Το ηλικιωμένο ζευγάρι που παραμένει αγκαλιασμένο όταν το νερό κατακλύζει το δωμάτιό του, υπήρξε στην πραγματικότητα. Ήταν οι Ίντα και Ίσιντορ Στράους, ιδιοκτήτες του πολυκαταστήματος καταστήματος Macy’s.
7. Περίπου 150 κομπάρσοι χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας. Όλοι υποδύονταν υπαρκτά πρόσωπα και ο Κάμερον είχε ενημερώσει τον καθένα τους για την ιστορία του χαρακτήρα του.
8. Για τις σκηνές που η Κέιτ Γουίνσλετ έπρεπε να περπατάει μέσα στα πλημμυρισμένα αμπάρια, της είχαν προτείνει να φορέσει ισοθερμικό κάτω απ’ τα ρούχα της. Εκείνη αρνήθηκε και το πλήρωσε με μια πνευμονία.
9. Η ταινία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα το σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου 1997. Οι παραγωγοί την καθυστέρησαν μέχρι το τέλος του χρόνου, και πολλοί στο Χόλιγουντ πίστεψαν ότι θα κατέληγε σε μεγάλη αποτυχία.
10. Ο «Τιτανικός» θριάμβευσε στα Όσκαρ με 14 υποψηφιότητες και 11 νίκες. Παραδόξως δεν κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου και έγινε η πρώτη βραβευμένη ως καλύτερη ταινία που δεν πήρε βραβείο και για το σενάριο, μετά από τη «Μελωδία της ευτυχίας» του 1965.
11. Ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία με δύο ηθοποιούς να προτείνονται για Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο – η Κέιτ Γουίνσλετ και η Γκλόρια Στούαρτ ως νεαρή και ηλικωμένη Ρόουζ, αντίστοιχα. Η δεύτερη ταινία που το πέτυχε αυτό ήταν το «Iris» του 2001 με την Γουίνσλετ (ξανά!) και την Τζούντι Ντεντς ως Άρις Μέρντοχ.
12. Η Ρόουζ και ο Τζακ ανταλλάσσουν 13 φιλιά στη διάρκεια της ταινίας. Το πρώτο από αυτά διαρκεί 27 δευτερόλεπτα.
13. Ο Κάμερον αρχικά είχε προσεγγίσει την Ιρλανδέζα Ένια για να συνθέσει το μουσικό θέμα της ταινίας. Όταν εκείνη απέρριψε την πρότασή του, επιστράτευσε τον ο βετεράνος του είδους Τζέιμς Χόρνερ.
14. Ο Χόρνερ έχει δηλώσει ότι το πρώτο μοντάζ της ταινίας που του έδειξαν για να δουλέψει, είχε διάρκεια… 36 ωρών.
15. Το φιλμ έπαιξε τόσο πολύ στους κινηματογράφους που η Paramount αναγκαζόταν να στέλνει συχνά νέες κόπιες γιατί οι προηγούμενες είχαν φθαρεί (ήμασταν ακόμη στην προ digital εποχή).
16. Η διάσημη φράση «Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου» που φωνάζει ο ΝτιΚάπριο στην πλώρη του καραβιού ήταν προϊόν αυτοσχεδιασμού.
17. Οι δύο ήρωες ψάχνουν συνέχεια ο ένας τον άλλον. Ο Τζακ φωνάζει «Ρόουζ» 50 φορές, ενώ στα τελευταία 45 λεπτά της ταινίας η Ρόουζ φωνάζει «Τζακ» 26 φορές.
18. Η Ρόουζ αλλάζει ρούχα 12 φορές (13 αν μετρήσουμε τη γυμνή σκηνή). Χρειάστηκαν 50 άνθρωποι και 365 μέρες για τη δημιουργία όλων των κοστουμιών της ταινίας.
19. Στην τελευταία σκηνή της ταινίας, όπου η Ρόουζ φαντάζεται ότι ξανασυναντάει τον Τζακ στον Τιτανικό, το ρολόι δείχνει 2.20 το πρωί, ακριβώς την ώρα που βυθίστηκε το πλοίο.
20. Αν αφήσουμε εκτός όλες στις σκηνές της ταινίας που εκτυλίσσονται στο παρόν και κρατήσουμε μόνο εκείνες του 1912, η διάρκεια θα ήταν 2 ώρες και 40 λεπτά, ακριβώς ο χρόνος που χρειάστηκε το πλοίο για να βουλιάξει.
Πηγή:reader.gr