10 πράγματα για τον «Πρωτάρη» που σήμερα έγινε 50!

Advertisement

Η ταινία που εκτόξευσε την καριέρα του Ντάστιν Χόφμαν στα ύψη και ενσάρκωσε τη φαντασίωση κάθε νεαρού “πρωτάρη” κλείνει 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της – 22 Δεκεμβρίου 1967- στους κινηματογράφους.

Ο μεσήλικας πλέον “Πρωτάρης” μοιάζει σαν να είναι βγαλμένος από τη ζωή. Μια ώριμη 45άρα (Αν Μπάνκροφτ) -κούγκαρ στη σημερινή αργκό- αποπλανεί έναν πολύ νεότερό της άντρα (Ντάστιν Χόφμαν) και τον μυεί στα μυστικά του έρωτα.

Το μπλέξιμο όμως στην υπόθεση γίνεται ακόμα μεγαλύτερο διότι η γυναίκα αυτή τυγχάνει να είναι σύζυγος συνεταίρου του πατέρα του νεαρού Μπέντζαμιν -για τους φίλους Μπεν- αλλά και μητέρα της κοπέλας που ερωτεύεται ο Μπεν. Κάθε ομοιότητα με σενάρια του δικού μας Χριστόφορου Παπακαλιάτη θεωρείται εντελώς τυχαία.

Advertisement

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θρυλική ταινία για “πρωτάρηδες” φτιάχτηκε και από “πρωτάρηδες”, καθώς ήταν μόλις η δεύτερη ταινία που σκηνοθέτησε ο Μάικ Νίκολς και η πρώτη για το νεαρό Ντάστιν Χόφμαν. Μετά φυσικά, ήρθε η δόξα που ουδείς εμίσησε, τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και οι… μέλισσες.

Αt last but not least, να θυμίσουμε ότι η ταινία έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και δη της συνείδησής μας και για το εμβληματικό της σάουντρακ από το δίδυμο Σάιμον και Γκαρφάνκελ. Και μπορεί το ομότιτλο «Mrs Robinson» να ήταν νούμερο 1 στα charts, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τo υπέροχo «Sound of Silence» που ακούγεται τρεις φορές στην ταινία.

10 πράγματα που θα ήθελε να ξέρει ένας «Πρωτάρης»

Advertisement

•Η ταινία είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Τσαρλς Γουέμπ που δημοσιεύτηκε το 1963. Ο συγγραφέας ήταν γιος ενός επιτυχημένου γιατρού από το Σαν Φρανσίσκο και σύμφωνα με τον ίδιο οι δυο ήρωες του βιβλίου, Μπεν και Ιλέιν, είναι εμπνευσμένοι από εκείνον και τη σύζυγό του. Επίσης, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ κάποια κυρία Ρόμπινσον. Ο συγγραφέας απεχθανόταν τα υλικά αγαθά και τον πλούτο της οικογένειάς του και αυτό ήθελε να τονίσει και στο βιβλίο. Ο Γουέμπ πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου στον 36χρονο παραγωγό Λόρενς Τούρμαν για 20.000 δολάρια ενώ τα περισσότερα κέρδη από την ταινία τα μοίρασε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

•Στην πραγματικότητα οι δυο πρωταγωνιστές είχαν μόνο 6 χρόνια διαφορά.  Όταν η Αν Μπάνκροφτ υποδύθηκε τη 45χρονη κυρία Ρόμπινσον που αποπλανεί τον 20χρονο Μπέντζαμιν ήταν μόνο 35 ετών, ενώ ο Ντάστιν Χόφμαν 29. Για να φαίνεται μεγαλύτερη από την ηλικία της, ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς χρησιμοποίησε κατάλληλο φωτισμό και τα μαγικά τρικ του μακιγιάζ.

•Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν είχαν μικρά ονόματα. Ακόμα και αφού έχουν αρχίσει να κοιμούνται μαζί, ο Μπέντζαμιν αποκαλεί την παρτενέρ του κυρία Ρόμπινσον και όχι με το μικρό της όνομα. Είπαμε, «Πρωτάρης» και όλα συγχωρούνται. Έτσι εμείς δεν μάθαμε ποτέ ποιο είναι το μικρό όνομα, όχι μόνο της κυρίας Ρόμπινσον, αλλά και κανενός άλλου μεγαλύτερου σε ηλικία χαρακτήρα στη συγκεκριμένη ταινία. Μικρά ονόματα έχουν μόνο ο Μπέντζαμιν και οι συνομήλικοι του, υπογραμμίζοντας το χάσμα γενεών.

Advertisement

•Ο Πολ Σάιμον είχε συμφωνήσει να γράψει τρία νέα τραγούδια για την ταινία. Όμως ενώ γυρίσματα και μοντάζ πλησίαζαν στο τέλος τους ο Σάιμον είχε δώσει μόνο ένα κομμάτι. Όταν ο Νίκολς τού ζήτησε και τα υπόλοιπα ο Σάιμον του απάντησε πως δούλευε πάνω σε ένα άλλο τραγούδι για την κυρία Ρούσβελτ και τον Τζο Ντι Μάτζιο. Ο σκηνοθέτης τότε του απάντησε, “τώρα μιλάμε για την κυρία Ρόμπινσον όχι για την κυρία Ρούσβελτ”. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

•»Ους ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω», ωστόσο ο Μπέντζαμιν χώρισε την Ιλέιν από τον άντρα που ετοιμαζόταν να παντρευτεί και μάλιστα τη στιγμή του μυστηρίου. Είδατε ο «Πρωτάρης»; Στη σκηνή του γάμου στην εκκλησία, το σενάριο ήθελε τον Μπέντζαμιν να χτυπά με γροθιές το παράθυρο, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ καθώς ο ιερέας που παρακολουθούσε το γύρισμα δεν τους άφησε να κάνουν καμία ζημιά στο χώρο. Τάδε έφη Ντάστιν Χόφμαν.

•Ο Τζιν Χάκμαν που επρόκειτο αρχικά να παίξει τον σύζυγο της κυρίας Ρόμπινσον απολύθηκε από το καστ έπειτα από τρεις εβδομάδες προετοιμασίας. Αυτό συνέβη γιατί ο Νίκολς συνειδητοποίησε ότι ο Χάκμαν ήταν πολύ νέος για το ρόλο. Συγκεκριμένα ο Χάκμαν ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από την Αν Μπάνκροφτ.

Advertisement

•Κανένας, ούτε καν ο ίδιος ο Χόφμαν δεν πίστευε ότι θα παίξει στην ταινία. Η προφανής επιλογή για τον ρόλο του Μπέντζαμιν Μπράντοκ – ένα παιδί από εύπορους γονείς – ήταν κάποιος ξανθός, ηλιοκαμένος, όμορφος και γοητευτικός νέος όπως είναι και ο ήρωας στο βιβλίο. Αν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ήταν το μεγάλο φαβορί για το ρόλο, ο Νίκολς δεν τον επέλεξε με την εξήγηση ότι ο Ρέντφορντ δεν θα μπορούσε να πείσει τους θεατές ότι είναι ο τύπος που οι γυναίκες θα κατέληγαν να απορρίψουν. Έτσι αφού είδε εκατοντάδες ηθοποιούς στην οντισιόν, κατέληξε στον ασχημούλη Χόφμαν που έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου, έτσι όπως ήταν περιτρυγυρισμένος από ξανθούς, όμορφους νεαρούς. Ο Χόφμαν νόμιζε πως η οντισιόν ήταν μια καταστροφή για εκείνον και δεν πίστευε στα αυτιά του όταν ο Νίκολς τού έδωσε το ρόλο παρά τις αντιδράσεις των παραγωγών.

•Εκτός από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ οι ηθοποιοί που είχαν βρέθηκαν πολύ κοντά στο καστ του «Πρωτάρη» ήταν ακόμα οι: Κάντις Μπέργκεν, Νάταλι Γουντ, Αν Μάργκρετ και Τζέιν Φόντα για το ρόλο της Ιλέιν, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν που μόλις είχε μπει στην πολιτική, για το ρόλο του πατέρα του Μπέντζαμιν και οι: Ντόρις Ντέι και Άβα Γκάρντνερ για το ρόλο της κυρίας Ρόμπινσον.

•Κάπου εδώ εφτασε η ώρα να σας καταστρέψουμε τη νεανική σας φαντασίωση και να σας αποκαλύψουμε ότι το γυμνό πόδι της κυρίας Ρόμπινσον καθώς φοράει το καλσόν με τον Μπέντζαμιν στο βάθος να την παρατηρεί, στην πραγματικότητα δεν είναι το πόδι της Αν Μπάνκροφτ αλλά της Λίντα Γκρέι, ένα άσημο μοντέλο το οποίο αμείφθηκε με 25 δολάρια για τη φωτογράφηση.

Advertisement

•Ο «Πρωτάρης» κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαλε περισσότερα από 35 εκατομμύρια στο box office. Η ταινία ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Επίσης τότε θεωρήθηκε ως η «μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του κινηματογράφου».

Πηγή:reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement