Ποιοι είναι οι «Facebook-nevers» και πώς το Snapchat έγινε και επίσημα ο κυρίαρχος στους νέους της Βρετανίας

Advertisement

Το Facebook έχει χάσει επίσημα το θρόνο του μεταξύ της νεολαίας στη Βρετανία καθώς το Snapchat πρόκειται να το ξεπεράσει ως επιλογή μεταξύ των εφήβων και των εικοσάρηδων φέτος.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το Snapchat θα γίνει επίσης η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο για χρήστες ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Το Snapchat, το οποίο θα φτάσει τα 5 εκατ. χρήστες, αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το Facebook για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έκθεση του eMarketer.

Advertisement

Το Facebook αναμένεται να βιώσει ένα δεύτερο έτος φθίνουσας χρήσης με 4,5 εκατομμύρια χρήστες και απώλεια πάνω από 500,000 χρήστες τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι αριθμοί περιγράφουν περισσότερα κακά νέα για τον Ζούκερμπεργκ και το αυξανόμενο πρόβλημα ηλικίας του Facebook.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προκύψει μια νέα νεότερη γενιά χρηστών των social media που δεν έχουν κάνει ποτέ λογαριασμό στο Facebook και χαρακτηριστικά αποκαλούνται ως οι «Facebook-nevers».

Advertisement

«Οι Facebook-nevers ροκανίζουν σημαντικά την ανάπτυξη των χρηστών του Facebook», λέει ο Bill Fisher, ανώτερος αναλυτής στο eMarketer.

«Την ίδια ώρα, πολλοί νεότεροι χρήστες κοινωνικών δικτύων αποσύρονται από το Facebook υπέρ πιο ελκυστικών, εναλλακτικών λύσεων όπως το Snapchat».

Παρά την επιτυχία του Snapchat στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλατφόρμα έχει τα δικά της προβλήματα. Τον Ιούνιο, η Snap Inc ανέφερε ότι οι ενεργείς καθημερινοί αριθμοί χρηστών συρρικνώθηκαν από 191 εκατομμύρια σε 188 εκατομμύρια, με μείωση κατά 1,5%.

Advertisement

Αφορμή ήταν ένας αμφισβητούμενος επανασχεδιασμός που ώθησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να υπογράψουν μια καμπάνια για να αντιστρέψουν τις ενοχλητικές αλλαγές.

Το Facebook παραμένει ο μεγαλύτερος φορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η ανάπτυξη θα μειωθεί σε μόλις 2% στα 32,6 εκατ. φέτος.

Το Snapchat είναι περίπου στα μισά με σχεδόν 16 εκατομμύρια χρήστες ενώ η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να υπερβεί το 9%.

Advertisement

«Το Facebook εξακολουθεί να προσθέτει συνολικά μηνιαίους χρήστες, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ευθύνονται κυρίως για αυτό», λέει ένας αναλυτής. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι νέοι χρήστες του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι ηλικιωμένοι 55 ετών.

Σχεδόν το 37% της βάσης χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 45 ετών ή περισσότερα, περίπου δηλαδή τα 12 εκατομμύρια από τους 32,6 εκατομμύρια χρήστες του.

Οι νέοι χρήστες είναι όμως το μέλλον των social media και ο χρυσός για τους διαφημιζόμενους, γεγονός που οδήγησε το Facebook να εστιάσει τις δραστηριότητές του στο Instagram.

Advertisement

Η Emarketer εκτιμά ότι το Instagram θα αυξηθεί φέτος κατά 9,6%, σε 19 εκατομμύρια χρήστες. Το Instagram αναμένεται να προσθέσει περίπου 170.000 χρήστες ηλικίας 12 έως 17 ετών φέτος, λαμβάνοντας συνολικά 2,1 εκατομμύρια. και 270.000 άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών, σε 4,2 εκατομμύρια.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement