Το YouTube αλλάζει – Τι καταργεί άμεσα και τι απαγορεύει στους χρήστες

Advertisement

Το YouTube απαγόρευσε βίντεο με επικίνδυνες ή συναισθηματικά οδυνηρές «φάρσες».

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στα επονομαζόμενα «challenges» που πολλές φορές οδηγούν σε τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο.

Η δημοφιλής πλατφόρμα ιδιοκτησίας του Google σχολίασε πως τέτοιου είδους περιεχόμενο «δεν έχει καμία θέση στο YouTube».

Advertisement

Ωστόσο, το YouTube φαίνεται πως έχει αποτύχει να εφαρμόσει τους ισχύοντες κανόνες του σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Πρόσφατα το Buzzfeed αποκάλυψε, δίνοντας λεπτομέρειες, πως εικόνες που δείχνουν ή σχετίζονται με κτηνοβασία εξακολουθούν να εμφανίζονται στο σάιτ- παρά την έκκληση τον περασμένο Απρίλιο να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Να σημειωθεί πως κάποια από τα βίντεο μετρούν εκατομμύρια views. Το YouTube σχολίασε σχετικά πως «εργάζεται εντατικά για εξαλείψει αυτά τα βίντεο».

Advertisement

Ξεπερνώντας τα όρια

Η εφαρμογή των νέων κανόνων στις φάρσες ενδέχεται όμως να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της ασάφειας σχετικά με το τι μπορεί να θεωρηθεί επιζήμιο και τι όχι.

«Το YouTube στεγάζει πολλά αγαπημένα viral challenges και φάρσες. Με δεδομένο αυτό, ανέκαθεν είχαμε κανόνες που βεβαιώνουν πως το αστείο δεν ξεπερνά τα όρια ώστε να γίνει βλαβερό ή επικίνδυνο», αναφέρεται στην κατηγορία FAQ της πλατφόρμας.

Advertisement

«Οι κατευθυντήριες γραμμές μας απαγορεύουν περιεχόμενο που ενθαρρύνει επικίνδυνες δραστηριότητες, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό και από σήμερα αυτό αφορά επικίνδυνα challenges και φάρσες», προσθέτει.

Από εδώ και στο εξής, το σάιτ ανέφερε πως δεν θα επιτρέπει βίντεο με «φάρσες που περιλαμβάνουν προφανή κίνδυνο για σοβαρό σωματικό τραυματισμό».

Αυτό σημαίνει πως πλέον θα απαγορεύονται φάρσες στις οποίες κάποιος αφήνεται λανθασμένα να πιστεύει πως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, ακόμη κι αν αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Advertisement

Παιδικό τραύμα

Το σάιτ προσθέτει: «Επίσης δεν θα επιτρέπουμε φάρσες που έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν συναισθηματικό στρες, δηλαδή κάτι τόσο άσχημο που ενδεχομένως θα αφήσει στα παιδιά ψυχολογικό τραύμα για μια ζωή».

Το YouTube ανέφερε πως συνεργάζεται στενά με παιδοψυχολόγους σχετικά με το τι συνιστά «τραυματική εμπειρία».

Advertisement

Αν και δεν έχει δημοσιεύσει κάποια λίστα, σημείωσε πως αφορά μεταξύ άλλων σενάρια στα οποία το παιδί εξαπατάται στο να πιστέψει πως οι γονείς του πέθαναν. Οι συγκεκριμένοι κανόνες έρχονται με αφορμή διάφορες σχετικές φάρσες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement