39 νεκροί από τη γρίπη -Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

Advertisement

Τους 39 έφθασαν οι νεκροί από τη γρίπη, με 20 από τα θύματα να καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε τα θύματα (οι ενήλικες) είναι από 25 έως 90 ετών, με μέσο όρο τα 68 έτη. Σε αυτούς προστίθενται και δύο παιδιά, ένα κορίτσι 5 ετών και ένα ακόμη κάτω του ενός έτους.

Το 5χρονο κοριτσάκι, που πέθανε από την γρίπη, είχε υποκείμενο ανοσολογικό έλλειμμα. Εκτός αυτού, είχε σταφυλοκοκκική πνευμονία, μια σοβαρή επιπλοκή που οδήγησε στον θάνατο.

Advertisement

Το δε βρέφος έπασχε από σοβαρό γενετικό νόσημα καθώς είχε γεννηθεί με μικρογναθία, με αποτέλεσμα εξαιτίας αυτής να έχει μόνιμη τραχειοστομία. Νοσηλευόταν σε Εντατική Μονάδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και κατέληξε.

Την ίδια ώρα 165 άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με γρίπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η τάση  για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.

Το 75% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και το 84% όσων κατέληξαν από τη γρίπη είναι άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένο.

Advertisement

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά άλλη ίωση και όπως ειπώθηκε, σε αυτή τη στιγμή δεν συνίσταται κλείσιμο των σχολείων γιατί δεν συμβάλλει στοσν περιορισμό της γρίπης

Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του συνιστά σε όσους έχουν αρρωστήσει να παραμένουν στο σπίτι, να μην φτερνιζόμαστε στην παλάμη αλλά στο μανίκι και στο εσωτερικό του αγκώνα και να πλένουν όλοι τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά.

Advertisement

Οσοι δε, παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους.

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος που ήταν παρών στην παρουσιάση, από την πλευρά του τόνισε ότι η καμπάνια εμβολιασμών που έγινε φέτος απέδωσε καλά αποτελέσματα καθώς έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.

Πηγή:iefimerida.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement