Κρυμμένοι θησαυροί στην Ελλάδα; Κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχουν, καμία απόδειξη για την υπαρξή τους δεν υπάρχει, ωστόσο οι θρύλοι περί ύπαρξης κρυμμένων θησαυρών, παρακινεί πολλούς να παραστήσουν τον… Ιντιάνα Τζόουνς. Κάποιες φορές, με ολέθρια αποτελέσματα.
Τρανή απόδειξη είναι η προσπάθεια αγνώστων να βρουν τον θησαυρό (που θρυλείται ότι υπάρχει) του Αλή Πασά σε περιοχή της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία τεράστια τρύπα σε ιστορικό γεφύρι της περιοχής, ικανής να προκαλέσει ακόμη και την πτώση του.
Γιατί όμως κάποιοι επιδίδονται με τέτοια μανία στο κυνήγι θησαυρών που κανείς δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν;
Είναι λόγω του άπλετου ελεύθερου χρόνου που έχουν; Η μήπως της μεγάλης αγάπης που έχουν για την ταινία «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού» με τον Ιντιάνα Τζόουνς;
Οτι κι αν είναι το μόνο σίγουρο είναι πως μερικοί Ελληνες δεν διστάζουν. Παίρνουν τον ανιχνευτή μετάλλων τους και ξεχύνονται σε βουνά, ποτάμια, λίμνες.
Και μπορεί να μην ξέρουμε την τακτική τους, αλλά αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα… αυτή δεν αποφέρει καρπούς, καθώς οι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι θησαυροί σε ελληνικό έδαφος παραμένουν ακόμη… κρυμμένοι. Και θρυλούμενοι.
Ποιοι, όμως, είναι όλοι αυτοί οι θησαυροί που θρυλείται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα και μετά μανίας ψάχνουν οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς;
Ο θησαυρός του Αλή Πασά
Ο θησαυρός του Αλή Πασά αποτελεί θρύλο, ο οποίος, όπως φαίνεται, συγκινεί ακόμη. Και όχι μόνο… Κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι μπορούν να τον εντοπίσουν και για αυτό δεν σταματούν να ψάχνουν. Οχι σε ένα και δυο σημεία, αλλά σε πολλά περισσότερα ανά την Ελλάδα.
Ωστόσο οι αναζητήσεις του εμπερικλείουν συχνά τεράστιες κινδύνους.
Λόγω των σεντούκιων με τις λίρες, τους πολύτιμους λίθους και τα άλλα βυζαντινά κειμήλια απ’ τις επιδρομές του που θρυλείται ότι περιλαμβάνονται στο θησαυρό του Αλή Πασά, έχουν κινδυνέψει τελευταία και ιστορικά γεφύρια!
Πρόσφατα οι χρυσοθήρες παραλίγο να γκρεμίσουν ένα ιστορικό πέτρινο γεφύρι στην Καρδίτσα, καθώς, μέσα στην πλάνη τους και στη θολούρα τους, όντας πεπεισμένοι ότι εκεί βρίσκεται ο θησαυρός που τόσο πολύ λαχταρούσαν, δεν λογάριασαν απλά τίποτα.
Και αν αυτοί έψαχνα στην Καρδίτσα, κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως ο θησαυρός του Aλή Πασά όντως υπάρχει μεν, στην Κέρκυρα δε.
Αλλοι πάλι λένε πως βρίσκεται κάπου στην Λευκάδα, ενώ μερικοί υποστηρίζουν πως τον θησαυρό τον πήρε ο γιος του όταν πήγε στην Κιουτάχεια.
Μία ξεχωριστή άποψη πάντως είχε ο Βαγγέλης Δήμας, ο οποίος πριν μερικά χρόνια όχι μόνο είχε πει σε όλους πως πίστευε ότι ο θησαυρός βρισκόταν στα Τρίκαλα, αλλά αποφάσισε και να σκάψει στο χωριό Βασιλική για να τον βρει. Τελικά αντί για χρυσό, είδε νερό.
Η γουρούνα με τα εφτά χρυσά γουρουνάκια που την ψάχνουν παντού
Αυτόν τον θησαυρό τον έχουν αναζητήσει παντού. Ο θρύλος μιλά για ένα γλυπτό σε σχήμα γουρούνας, κατά άλλους μαζί με γουρουνάκια, από μασίφ χρυσό.
Η ιστορία πρωτοακούστηκε στην Ιεράπετρα, όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ισχυρίστηκαν πως είχαν βρει μία χρυσή γουρούνα με τα χρυσά γουρούνια της.
Η άλλη ιστορία έχει κέντρο την Δεκέλεια Αττικής όπου εκεί λέγεται πως βρέθηκε ένα κασόνι με μία χρυσή γουρούνα, τμήμα της συλλογής των πρώην βασιλιάδων.
Στην Εδεσσα την ψάχνουν ακόμη. Λένε οτι η γουρουνίτσα είναι θαμμένη κάτω από ένα αιωνόβιο δένδρο.
Από την άλλη οι Λαμιώτες ξέρουν άλλη εκδοχή. Πιστεύουν πως το χρυσό αντικείμενο βρίσκεται κάτω από την πλατεία Λαού και εκεί μάλιστα υπάρχουν πολλά χρυσά γουρούνια.
Ο θησαυρός του πλουσιότερου Τούρκου του Μοριά
Ο λόγος για τον Κιαμίλ-μπέη, ο οποίος ήταν ο πασάς της Κορίνθου και ο πλουσότερος Τούρκος του Μοριά.
Πολλοί πιστεύουν πως ο θησαυρός του έμεινε στα αζήτητα, όταν κατά την επανάσταση συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Η αξίας της περιουσίας του σύμφωνα με οθωμανικά έγγραφα από το 1800 υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια, ενώ κάτοικοι του Κιάτου θεωρούν πως η περιοχή τους είναι και η επικρατέστερη για την εύρεση αυτού του θησαυρού. Φυσικά και δεν έχουν βρει απολύτως τίποτα.
Στην ίδια περιοχή, οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς του σήμερα, αναζητούν πέρα από τον θησαυρό του Κιαμίλ Μπέη και το αυτοκρατορικό ξίφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πάνω στο οποίο υπάρχουν μεγάλες πολύτιμες πέτρες.
Τα κλοπιμαία του λήσταρχου Παπακυριτσόπουλου
Στην Φθιώτιδα έχουν την δική τους ιστορία για έναν λήσταρχο, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε και έκλεψε πολλά πανάκριβα λάφυρα, αλλά μάλιστα τα έθαψε κάπου στο βουνό Οίτη.
Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος δεν είχε προλάβει να ξεθάψει το θησαυρό πριν πεθάνει από τα πυρά των αστυνομικών αρχών. Και κάπως έτσι, οι σημερινοί Ιντιάνα Τζόουνς ψάχνουν και ψάχνουν και ξαναψάχνουν…
Η Ροδόπη παίρνει την πρωτιά… με τρεις κρυμμένους θησαυρούς
Ευκολόπιστοι φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι στην Ροδόπη, οι οποίοι γνωρίζουν όχι μία, αλλά τρεις ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς.
Οι θησαυροί σχετίζονται με τον Καρά Αλή, τον Πέτκόφ και τον Βαλσάμ Βοεβόδα.
Αναφορικά με τον πρώτο, υπάρχει ο μύθος πως ο Καρά Αλή κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας συγκέντρωσε χρυσαφικά, λίρες και ασημικά από ληστείες τα φόρτωσε σε εφτά καμήλες και τα έβαλε μέσα σε μία σπηλιά κάπου στην Ροδόπη.
Ο θρύλος λέει πως ο Καρά Αλή έφραξε την είσοδο με έναν τεράστιο βράχο, με αποτέλεσμα όσοι βλέπουν σήμερα σπηλιά με βράχο στην Ροδόπη να τους μπαίνουν ιδέες.
Οσον αφορά τον Πέτκοφ, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που αναζητούν τα ξυλοκιβώτια γεμάτα κοσμήματα και λίρες του κομιτατζή.
Σχετικά με τον κλέφτη Βαλσάμ Βοεβόδα, αυτός έζησε και ενέργησε στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα πολλοί ντόπιοινα πιστεύουν πως κάπου έχει κρύψει την αμύθητη περιουσία του που έχει βγάλει από τις ληστείες. Και κάπως έτσι ξεχύνονται στα βουνά.
Ο θησαυρός του Πύρρου στην Ηπειρο
Στα βουνά της Πρέβεζας εδώ και χρόνια κάτοικοι αναζητούν τον θησαυρό του Πύρρου (ο οποίος έζησε στο 300 πΧ) και ήταν βασιλιάς των Μολοσσών.
Λέγεται πως μετά τους πολέμους του βασιλιά στην Ιταλία, ο Πύρρος κατάλαβε πως η ώρα που θα χάσει την ζωή του σε κάποια μάχη δεν αργεί και έτσι διέταξε να θαφτούν όλα του τα πλούτη σε κάποιο βουνό κοντά στην Πρέβεζα.
Αν και οι Ελληνες Ιντιάνα Τζόουνς ψάχνουν και ξαναψάχνουν τίποτα απολύτως δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.
Ο θησαυρός του Λύκου στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο ο πιο φημισμένος θησαυρός σχετίζεται με τον λήσταρχο Λύκου ή Λύγγου, από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με παλιό δημοσίευμα του arkadia press ο λήσταρχος Λύγγος τον 19ο αιώνα έκρυβε ανεκτίμητα χρηματικά ποσά (σε χρυσό) σε υπόγειες στοές του Μαίναλου, κι από την άλλη ο καπετάν Πέρδικας (του ΕΛΑΣ-Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού- από τα κατοχικά στρατεύματα) έκρυψε εκεί χρυσές λίρες.
Το καλοκαίρι του 2000, δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα είχαν φέρει ένα ειδικό και πανάκριβο ηλεκτρομαγνητικό μηχάνημα από τις ΗΠΑ με υπερσύγχρονο Scanner. Εψαξαν στο Μαίναλο, αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτα.
Οι λίρες των Βρετανών Στην Ηπειρο
Στην Ηπειρο έχουν «χούι» να ψάχνουν θησαυρό με λίρες και συγκεκριμένα αυτές που πιθανώς έχουν κρύψει οι αντάρτες.
Αυτή την φορά, λοιπόν, στο στόχαστρο των ειδικών είναι και οι λίρες που πετούσαν οι Αγγλοι με στόχο να ενισχύσουν την ελληνική αντίσταση -συγκεκριμένα τις δυνάμεις του Ζέρβα- οι οποίες δεν έφτασαν όλες στον στόχο τους.
Πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι οι λίρες δεν ήταν της βασίλισσας της Αγγλίας, αλλά ο ελληνικός χρυσός που είχε φυγαδευτεί στην Αίγυπτο και κατέληξε στο Λονδίνο.
Πηγή:iefimerida.gr