Μϊα μοτοσικλέτα άλλαξε την ζωή του Τζάκι Ιξ

Advertisement

Το 1960 και σε ηλικία 15 ετών, ο Τζάκι Ιξ πήρε από τον πατέρα του ως δώρο, μία μοτοσυκλέτα 50 cm3 και ανακάλυψε την χαρά της οδήγησης.

«Είναι ένα δώρο που άλλαξε την ζωή μου», διηγήθηκε ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μιλώντας στις Βρυξέλλες, κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου που συγκεντρώνει εκατό «εισιτήρια» που έγραψε στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο πατέρας του, Ζακ Ιξ (1910-1978), ο οποίος υπήρξε διάσημος αθλητικός δημοσιογράφος και πρωταθλητής μοτοκρός.

«Στην ζωή του, κάθε άτομο συναντά έναν δάσκαλο, ένα βιβλίο, ένα γεγονός που αλλάζει την τροχιά του. Η δική μου, άλλαξε από αυτό το δώρο, που ήταν η μοτοσικλέτα», σχολίασε ο 77χρονος Ιξ, ο οποίος την Πρωτοχρονιά θα γίνει 77 ετών και πρόσθεσε: «Η περίπτωσή μου ήταν απελπιστική όσον αφορά στην εκπαίδευση. Και με αυτό το δώρο, αντί να είμαι τελευταίος, φλέρταρα γρήγορα με το βάθρο».

Advertisement

Οι μοτοσυκλέτες θα είναι πάνω από όλα «χόμπι» για τον νεαρό Τζάκι Ιξ, αλλά αυτή η πρακτική ως ερασιτέχνης, θα του δώσει μια γεύση για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την ταχύτητα.

Η καριέρα του Ιξ στην Φόρμουλα Ενα, άρχισε το 1967 και στην διάρκεια της, κατέκτησε οκτώ νίκες Grand Prix μέχρι το 1979. Ο Βέλγος «πιλότος» είχε ξεχωρίζει και για τις… αντοχές του, καθώς επικράτησε έξι (!) φορές στον περίφημο αγώνα «24 Hours of Le Mans».

Με ταπεινότητα, σήμερα, ο Ιξ διαβεβαιώνει ότι οι επιτυχίες του, ανήκουν κυρίως στις ομάδες που τον περιέβαλαν και στις διάφορες ομάδες αυτοκινήτων που οδήγησε κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Advertisement

«Στα αυτοκίνητα και στις μοτοσυκλέτες δεν είμαστε τίποτα χωρίς το εργαλείο που μας δίνεται για να τελειώσουμε την δουλειά, δηλαδή να είμαστε στην κορυφή της κατάταξης εάν μπορούμε. Είχα την ευκαιρία να τελειώσω την δουλειά πολλών… αόρατων ανθρώπων που μου έδωσαν τα αυτοκίνητα της νίκης».

Εκτός από την καριέρα του στη F1 και τα κατορθώματά του στο 24 Hours of Le Mans, ο Ιξ επικράτησε και στο Ράλι Paris-Dakar το 1983, με συνοδηγό, τον Γάλλο ηθοποιό, Κλοντ Μπρασέρ. Η συμμετοχή σε αυτό το ράλι, διεύρυνε το όραμά του για τον κόσμο και ερωτεύτηκε την Αφρική.

«Αλλαξε πολύ την προσωπικότητά μου», διαβεβαιώνει ο διάσημος Βέλγος και συνεχίσει: «Απέκτησα όραση 180 μοιρών και έμαθα να βλέπω αυτούς που λέω ξεχασμένους. Με λίγα λόγια να κοιτάζω τους ανθρώπους».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement