Τι ισχύει σήμερα στην εστίαση – Με μουσική τα μπαρ

Advertisement

Ελεύθερο ωράριο, χωρίς λουκέτο τα μεσάνυχτα και μουσική επιστρέφουν σήμερα στην εστίαση, ενώ νέα χαλάρωση μέτρων έρχεται τον Φεβρουάριο. Όσα αλλάζουν στη ζωή μας από σήμερα. Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό νόσησης και το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την επόμενη Δευτέρα.

Αλλάξανε από σήμερα τα μέτρα για την εστίαση, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η χαλάρωση των μέτρων για το κορονοϊό. Μάλιστα μέσα στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου έρχονται και νέες αλλαγές. Θα υπάρξει νέα χαλάρωση στα μέτρα, αλλά και αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν την τρίτη δόση θα χάνουν το πιστοποιητικό και θα χρειάζονται rapid για τα εμπορικά καταστήματα και για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Ταυτόχρονα υπάρχουν μια ειρά από μέτρα που παραμένουν για τον Φεβρουάριο, ενώ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών τρέχουν κανονικά.

Advertisement

Συγκεκριμένα, από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας (31/1) απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση και επιστρέφει η μουσική.

Εκείνο που δεν άλλαξε είναι η καθήμενη διασκέδαση, αφού η Επιτροπή Ειδικών δεν έδωσε το «πράσινο φως» για όρθιους στη διασκέδαση, με τον περιορισμό περί καθήμενων πελατών (με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι) να μένει ως έχει, προς το παρόν.

Φυσικά, συνεχίζει να ισχύει κανονικά ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Advertisement

Επίσης, παραμένει και το μέτρο αναφορικά με την πληρότητα των γηπέδων (στο 10% της χωρητικότητας), αλλά θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αυτό παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Τι αλλάζει στην Εστίαση

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί με τα νέα μέτρα, για την εστίαση προβλέπονται τα εξής:

Advertisement

Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα.

Οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε φορά που αλλάζει πελάτες το τραπέζι.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση μέσα στο μαγαζί.

Ειδικά το προσωπικό φοράει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Advertisement

Θετική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Ειδικών Γκίκα Μαγιορκίνη για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων. Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.

Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.

Advertisement

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. «Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, όμως, ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα σε όσες χώρες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά, όπως είπε, οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 70, αν δεν εμβολιαστούν, κινδυνεύουν. Ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να έρθει και άλλο στέλεχος μέσα στο έτος και γι’ αυτό «οι άνω των 70 ετών θα αποτελούν πάντα πηγή στρες για το ΕΣΥ», επεσήμανε.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement