Τζανάκης: Πρέπει να βρεθεί εμβόλιο ετήσιο ή διετίας – Μάλλον δεν θα χρειαστούμε 4η δόση

Advertisement
Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί εμβόλιο ετήσιο ή διετίας, ενώ πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούμε σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε 4η δόση. Κι αυτό γιατί «μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό».

«Η στρατηγική των επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν είναι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική», είπε ο Νίκος Τζανάκης και εξήγησε πως «δεν γίνεται να οργανώνονται τόσο συχνά οι εμβολιαστικοί σταθμοί».


Ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο ετήσιο ή διετίας. «Η επιστήμη πρέπει να ψάξει μία λύση σε επίπεδο ετήσιο ή διετίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η 3η δόση δεν είναι ενδεικνυόμενη. Το τείχος ανοσίας με τόσες πολλές παραλλαγές και έχοντας παρασκευάσει ένα εμβόλιο βασιζόμενοι στο αρχέγονο στέλεχος το wild type, μας δίνει μία αποτελεσματικότητα ενάντια στη βαριά και κρίσιμη νόσο που υπερβαίνει το 90%. Τα τελευταία στελέχη της Δέλτα και της Ομικρον κυρίως, υπερβαίνουν την ανοσολογική απάντηση ως προς τη μόλυνση, ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί σε ένα αρκετό υψηλότερο ποσοστό από ότι παλαιότερα. Όμως εξακολουθεί να προστατεύεται από τη μόλυνση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. Με λίγα λόγια, θα προτιμήσουμε να μας βρει ο ιός εβολιασμένους με 3 δόσεις, μετά με 2 δόσεις και μετά ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην διασωληνωθούμε και πεθάνουμε», ανέφερε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.

4η δόση

Ο Νίκος Τζανάκης πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούμε, σε μαζικό επίπεδο, να κάνουμε την 4η δόση. «Δεν πρέπει να λέμε ποτέ εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα πορευτεί η πανδημία. Πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση. Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης.

Advertisement

Αύξηση θανάτων

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των θανάτων ο κ. Τζανάκης ανέφερε τέσσερις βασικούς λόγους. «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά συνοδά νοσήματα είναι το κύριο για την αύξηση των θανάτων. Ο ορισμός του θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας, για θάνατο από κορονοϊό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του ΠΟΥ, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορονοϊό και έχει και ένα συνοδό νόσημα, εάν δε το είχε προφανώς και δε θα πέθαινε. Εφόσον πεθαίνει με αυτό ,έχει συμβάλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πάμε αργά στο νοσοκομείο. Ωστόσο η μεγάλη αιτία είναι η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών. Έχουμε μέχρι στιγμής 300.000 αμετανότητους ανεμβολίαστους και έρχονται να προστεθούν άλλοι 250.000 που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

  Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement