Κορωνοϊός: 77 νεκροί και 21.412 κρούσματα σήμερα

Advertisement

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.412.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (62.0% άνδρες).

Advertisement

Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα που τα περιστατικά COVID αυξάνονται και δη κατακόρυφα, όπερ σημαίνει ότι δεν νοείται να υπάρχει εφησυχασμού.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.412, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.216.411
(ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 395 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.338 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Advertisement

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (75.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (24.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.155 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή -2.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 393 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

9.170 νεκροί από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα!

Η ελληνική τραγωδία δεν έχει τελειωμό. Τις τελευταίες 136 ημέρες, στην πατρίδα μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 9.170 συνάνθρωποί μας.

Τον Οκτώβριο 1.110, τον Νοέμβριο 1.178, τον Δεκέμβριο 2.633, τον Ιανουάριο 2.710 και μέσα στον Φεβρουάριο, δηλαδή μέσα σε μόλις 15 ημέρες, ο SARS-CoV-2 έχει σκοτώσει άλλα 1.539 άτομα.

Advertisement

«Μετά τις αρχές Μαρτίου περιμένουμε αποκλιμάκωση»

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης της διασποράς της πανδημίας. Τα κρούσματα έως τις αρχές Μαρτίου, με μια μικρή αύξηση, ενδέχεται να φτάσουν στις 19.ΟΟΟ με 20 χιλιάδες».

Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αθήνα 9.84, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει «μια δυναμική ισορροπία» στον πληθυσμό.

«Μετά τις αρχές Μαρτίου περιμένουμε αποκλιμάκωση. Κι αυτό γιατί προοδευτικά θα αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων με την τρίτη δόση, θα βελτιώνεται ο καιρός με συνέπεια τον περιορισμό του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και τη βελτίωση του εξαερισμού σε σπίτια και σχολεία, παράγοντες που συντείνουν στην θετική εξέλιξη των λοιμωδών νόσων», τόνισε ο ίδιος.

Advertisement
  • Για την Ελλάδα: «Τραγικό που πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα»

«Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», όπως είπε, «προκύπτουν από τη διασπορά. Αν θέλουμε να τους προλάβουμε, πρέπει να μειωθεί η διασπορά. Είναι δύσκολο, αλλά εκεί πρέπει να εστιάσουμε». Και συνέχισε: «Οι σκληροί δείκτες θα εξακολουθήσουν να μειώνονται από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε θα έχουμε γύρω στους 70 με 75 θανάτους σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, δηλαδή 25% λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, ακόμα και σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 105%, δεν μπορεί παρά να είναι τραγικό γεγονός να πεθαίνουν εβδομήντα άνθρωποι σε μια χώρα, σε καθημερινή βάση», επεσήμανε ο δρ. Σαρηγιάννης.

«Είναι μια ασταθής, εύθραυστη κατάσταση, δυναμικής ισορροπίας. Η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει με μεγάλη σύνεση. Απαιτείται καλή επιτήρηση με διεξαγωγή πολλών τεστ, ώστε να ελέγχεται η διασπορά», υπογράμμισε.

Το τελευταίο σενάριο για τους θανάτους

«Είμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης όλων των δεικτών και σε πορεία σταθεροποίησης», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Advertisement

Επεσήμανε, επίσης, ότι τόσο οι νοσηλείες όσο και οι θάνατοι αποκλιμακώνονται.

Προς το τέλος του μήνα, εκτιμά ότι οι θάνατοι θα είναι κάτω από 70, καθώς οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν προ τριών εβδομάδων.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα, είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα. Τη μάσκα πρέπει να την κρατήσουμε».

Για την 25η Μαρτίου, είπε ότι οι παρελάσεις, όπως και όλες οι εξωτερικές εκδηλώσεις, μπορούν να οργανωθούν και να γίνουν, εφόσον είναι σε ανοιχτό χώρο και γίνονται συντεταγμένα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement