Σύγκρουση Μαξίμου – Υπουργών για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης

Advertisement

Μία ιδιότυπη σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης με εκλεγμένους υπουργούς να πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των πολιτών από τη λαίλαπα της ακρίβειας και υψηλόβαθμους εξωκοινοβουλευτικούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βάζουν «φρένο», προβάλλοντας τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Με φόντο και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που περικλείουν ηχηρά μηνύματα για την κυβερνητική παράταξη – για πρώτη φορά με τόσο καθαρό τρόπο από την ανάληψη της εξουσίας – αλλά και την παράταση της αβεβαιότητας και των αναταράξεων από το μέτωπο του πολέμου, κορυφαίοι υπουργοί πιέζουν για πρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης, προκειμένου να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

«Αν αγνοήσουμε την παράμετρο της ακρίβειας, θα κάνουμε μοιραίο λάθος» τονίζει στο iEidiseis προβεβλημένος υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι η καθοριστική παράμετρος για το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει τους επόμενους μήνες.

Advertisement

Μεταξύ των υπουργών που εκτιμούν ότι παρά τα σφικτά δημοσιονομικά και τα σημαντικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρα που έχουν ήδη δοθεί, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη με νέο πακέτο, φέρεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, o οποίος, ως εκλεγμένος, αφουγκράζεται με τρόπο άμεσο τις πιέσεις που δέχεται η κοινωνία από το πολυεπίπεδο κύμα της ακρίβειας.

Στην αντίπερα όχθη, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλλακάκης όσο και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλλης επιχειρούν να «φρενάρουν» την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να χαθούν όσα με κόπο κερδήθηκαν τα χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ήδη την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δις ευρώ, τα οποία προφανώς θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων. Το ερώτημα είναι τί περιεχόμενο θα έχουν και που θα πρωτοκατευθυνθούν, διότι όσο περνάει καιρός, τόσο διευρύνονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται καίρια από την ακρίβεια.

Advertisement

Κι αυτό την ώρα που ταυτοχρόνως μειώνονται συν τω χρόνω οι προσδοκίες για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες έναντι των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, όπως είχε συμβεί με τον Covid, αν δεν έχουν εξανεμιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, με την επιστροφή στην Αθήνα από το Eurogroup και το Ecofin, δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι όποιες επιπλέον παροχές το 2022, θα πρέπει να ισοσταθμιστούν με αντίμετρα. Που σημαίνει, να βρεθούν έσοδα τα οποία θα τα χρηματοδοτήσουν.

Βεβαίως, θεωρητικά, παραμένει στο τραπέζι η πρόταση των 4 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο, τα περιθώρια για να εγκριθεί από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι ελάχιστα.

Advertisement

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα μόνα ρεαλιστικά περιθώρια που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχουν, είναι η μικρή μείωση του ΦΠΑ για πολύ συγκεκριμένα είδη πρώτης κατανάλωσης που οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Με δεδομένη τη στάση των 27, η Αθήνα εστιάζει τώρα τις προσπάθειές της στην εμπροσθοβαρή στήριξη επιχειρήσεων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, όπως αυτό που απλώθηκε στην πανδημία, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Και αυτή η στόχευση ωστόσο, δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς ο σχεδιασμός της Κομισιόν προβλέπει την απορρόφηση των περισσοτέρων κονδυλίων στο τέλος της επταετίας, προκειμένου να στηριχθεί η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement