Οι χώρες που αντιτίθενται στο εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου

φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ
Advertisement

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία αντιτίθενται στο εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων που θα βλάψουν τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στο CNN, μετά την επίσκεψη του σε Μόσχα και Κίεβο.

«Η Αυστρία δεν είναι η μόνη με αυτό το επιχείρημα κατά του εμπάργκο φυσικού αερίου», είπε, αναφέροντας τις θέσεις της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. «Και από την άλλη πλευρά, η Αυστρία υποστηρίζει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά οι κυρώσεις θα πρέπει να βλάψουν τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Νεχάμερ.

Advertisement

«Ένα εμπάργκο πετρελαίου συζητείται ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το θέμα του φυσικού αερίου είναι ξεχωριστό, ξέρετε, όχι μόνο η Αυστρία είναι κατά της διακοπής του, αλλά και η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, για παράδειγμα, επειδή εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο. Οι βιομηχανίες μας εξαρτώνται από το φυσικό αέριο. Και γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για κυρώσεις που θα βλάψουν τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι την ΕΕ», πρόσθεσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ερωτηθείς εάν το ζήτημα του εμπάργκο φυσικού αερίου θα μπορούσε να «σπάσει» την ΕΕ, ο Νεχάμερ δήλωσε ότι δεν το πιστεύει.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», είπε.

Advertisement

Ερωτηθείς τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεδομένου ότι οι τρέχουσες κυρώσεις δεν έχουν σταματήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι, «η ΕΕ έχει μια λύση για να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, και αυτή είναι ασφαλώς η επιθυμία της Αυστρίας. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν τώρα. Θα πάρει χρόνο».

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ συμφώνησε να αναστείλει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων. Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπύχνερ δήλωσε ότι η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, αλλά επί του παρόντος είναι αντίθετη στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement