Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Πρωτογενές έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2021 μέτρησε η Eurostat για την ελληνική οικονομία, έναντι αρχικού στόχου 7% την ανακοίνωση της οποίας περίμενε η κυβέρνηση, για να αξιοποιήσει 2-4 δισ. ευρώ, σε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει παρεμβάσεις με κόστος 600 εκατ. ευρώ, μέρος από τα οποία έχει ήδη δαπανήσει.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ της χώρας το 2021 έφθασε τα 182,83 δισ. ευρώ και ήταν περίπου μισό δισ. ευρώ μικρότερο από το ΑΕΠ του 2019, (λόγω της μεγάλης πτώσης του, το 2020).

Ωστόσο το μικρότερο κατά 2 μονάδες έλλειμμα, οφείλεται στις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και δεν μεταφράζεται άμεσα σε έσοδα που θα μπορούσαν να διατεθούν. Απλά η κυβέρνηση έχει μικρότερο ποσοστιαίο στόχο, για τη μείωση του ελλείμματος.

Advertisement

Το σημαντικό όμως, είναι αλλαγές στους προϋπολογισμένους στόχους με νέες προβλέψεις για έλλειμμα, ΑΕΠ και κυρίως πληθωρισμό, που πρέπει να στείλει η κυβέρνηση στην Επιτροπή, γιατί από εκεί θα ανοίξει ο δρόμος για τις παρεμβάσεις (το είδος των οποίων δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί η ΕΕ).

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την αναθεώρηση των στοιχείων είναι ο πληθωρισμός. Ήδη έφθασε τον περασμένο μήνα στο 8,9% και ο προϋπολογισμός έχει συναχθεί με πρόβλεψη για πληθωρισμό 0,8%… Πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο στόχος για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,5% αν ανακοπεί ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο στις μεγάλες τράπεζες δεν αποκλέιουν μεγαλύτερα νούμερα για τον μέσο πληθωρισμό έως και 7%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί σε 3% για φέτος έναντι αρχικού στόχου 4,5% και φαίνεται ότι εδώ η πρόβλεψη είναι πιο ρεαλιστική, αφού μόνον λόγω πληθωρισμού το ΑΕΠ μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, λόγω ακρίβειας στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Ότι αυτό δεν συνεπάγεται ανάπτυξη βεβαίως, είναι ξεκάθαρο.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

-Tο έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020,

-Tο πρωτογενές έλλειμμα στο 5% από 7,2% του ΑΕΠ

-Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement