Δεν είναι ανέκδοτο: Η Ελλάδα υποσχέθηκε ενεργειακή βοήθεια στη Βουλγαρία

Advertisement

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Gazprom κλείνει και επίσημα τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκοφ. «Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε σε διαρροή του το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό την ώρα που υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την επάρκεια του φυσικού αερίου, αλλά και για τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο ξαφνικό κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου και για τη χώρα μας.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε πως ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε και τη λήψη κοινών δράσεων για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε ακόμη ο Κίριλ Πέτκοφ.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι στις 20η Μαΐου οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, σύμφωνα με το προεδρικό Διάταγμα Πούτιν. Σε αντίθεση περίπτωση η Ρωσία μπορεί να διακόψει την προμήθειά της, όπως ακριβώς έκανε χθες σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement