Μαγιορκίνης: Τον Ιούνιο ίσως πετάξουμε τις μάσκες – Αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε τις μάσκες από τον Ιούνιο, άφησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια σταθεροποίηση ή ύφεση ένα πλατό μπορεί να δούμε και μικρή αύξηση αλλά βλέπουμε μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και στον αριθμό των διασωληνωμένων, είμαστε σε φάση ύφεσης».

Ο καθηγητής σημείωσε στη συνέχει ότι είναι λογικό πως κάποια στιγμή θα παύσει να ισχύει το μέτρο των μασκών, εάν και εφόσον «η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίσει να απομειούται. Όποια μέτρα οριζόντια υπάρχουν αυτή τη στιγμή να περάσουν σταδιακά σε απόσυρση». «Δείκτης μας για να τα επιβάλλουμε ή να τα αφαιρέσουμε, αποσαφήνισε, θα είναι από εδώ και σήμερα το ΕΣΥ. Είναι ο απόλυτος δείκτης», ανέφερε ο κύριος Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας στις κοινωνικές τους επαφές, «είναι υπερεπαρκείς οι μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα κι αν ο άλλος δεν φοράει μάσκα», υπογράμμισε.

Advertisement

Αναφορικά με την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση την τελευταία εβδομάδα που αφορά τις αναφορές, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτές οι αναφορές διαγνώσθηκαν σε άλλα χρονικά σημεία πρόσφατα, κι αυτό γίνεται γιατί έγινε μια απόπειρα αναζήτησης κρουσμάτων τους τελευταίους έξι μήνες σε διάφορες χώρες.

«Δεν έχουμε κάποιες νέες αναφορές, η καμπύλη του Ηνωμένου Βασιλείου έδειχνε ότι η κορύφωση έγινε τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, αλλά αυτό αναμένεται να το δούμε. Αυτά που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι μια σπάνια επιπλοκή, όχι ένας ιός που εξαπλώνεται και περιμένουμε να εξαπλωθεί» τόνισε.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που εμφάνισαν αυτή τη σπάνια επιπλοκή σχεδόν όλα είχαν και τον αδενοϊό 41. Η συχνότητα στην κοινότητα είναι γύρω στο 5% με 10%» εξήγησε.

Advertisement

Τέλος μιλώντας για τον νοσοκομειακό μύκητα, ο κ. Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι έχει μεγάλη αντοχή, αποικίζει άψυχες επιφάνειες, δηλαδή περιοχές στο νοσοκομείο οι οποίες δύσκολα καθαρίζονται, δε φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει σε υγιείς ανθρώπους κάτι, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για ανοσοκατεσταλμένους για ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement