Brazilian Butt lift: Η νέα σέξι μόδα του TikTok που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο

Advertisement

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα social media έχουν καταλήξει να είναι ένα χωνευτήρι τάσεων, οι οποίες στην καλύτερη είναι βλακώδεις και στη χειρότερη επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή.

Μάλιστα, τα περισσότερα είναι εφήμερα και ξεπερνιούνται μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχοντας αφήσει πίσω τους πολλά θύματα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Ice bucket challenge, αλλά και το face wax challenge, με τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς στην αντοχή, τη βλακεία και τα όρια. Κάποιοι άλλοι έτρωγαν κάψουλες πλυντηρίου, ενώ εσχάτως στον Βόλο έφηβοι πέφτουν μπροστά σε αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται εν κινήσει.

Εκτός των παραπάνω, τα social media λειτουργούν και σαν ένας παραμορφωτικός καθρέφτης της πραγματικότητας με εκατοντάδες trends να ξεπηδούν συνέχεια, τα οποία μάλιστα αποκτούν και εκατομμύρια ακολούθους.

Advertisement

Τη… μεγαλύτερη ζημιά έχει κάνει το TikTok, με τους χρήστες να ανεβάζουν βιντεάκια λίγων λεπτών, στα οποία μπορεί να μην κάνουν και απολύτως τίποτα, ή απλά να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε μία ακραία δοκιμασία.

Τα τελευταία χρόνια ένα «νέο» trend έχει γίνει η μανία των (νεαρών) κυρίως κοριτσιών χρηστών του TikTok το οποίο έρχεται από τα 10s και ίσως τα 00s και με πρέσβειρες τις αδερφές Καρντάσιαν. Και κυρίως την Κιμ Καρντάσιαν.

Πρόκειται για το Brazilian Butt lift (BBL), το οποίο τρελαίνει το TikTok αλλά και τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για ένα trend που μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.

Advertisement
@courtneyfkinvu My confidence is on a whole other level 🦋 #fyp #bblsurgery #drfisher ♬ Chhromatica II Into Cant get you out of my head – 🇯🇲NERUKESSA🏳️‍🌈

Τι είναι το Brazilian Butt lift

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όπως γίνεται κατανοητό από το όνομα, το Brazilian Butt lift είναι η αισθητική επέμβαση γνωστή ως αυξητική/ανόρθωση γλουτών.

Advertisement

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη επέμβαση έχει αρκετές οπαδούς καθώς μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα και χωρίς ολική αναισθησία. Στην πλειοψηφία τους αυτές οι επεμβάσεις αν γίνουν σωστά και με ασφάλεια δεν μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για το άτομο που θα τις κάνει.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που εφιστούν την προσοχή καθώς αμφιβόλου ποιότητας γιατροί χρησιμοποιούν μία ασφαλή μέθοδο με εν δυνάμει μοιραία αποτελέσματα.

@hellolangie before & after , I feel amazing 😛✨ #fypシ #foryoupage #bbl ♬ original sound – Natalie Pienkawa

Advertisement

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του λίπους μέσω της λιποαναρρόφησης από διάφορα μέρη του σώματος και την εκ νέου έγχυση του σε γοφούς και γλουτούς.

Με ειδική κάνουλα, ο γιατρός συλλέγει λίπος από το σώμα του ασθενή, συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς και από το έσω μέρος των μηρών. Στην περίπτωση, όμως, που αυτό το λίπος δεν επαρκεί, μπορεί να αφαιρεθεί και από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Έπειτα, αμέσως μετά από τη λιποαναρρόφηση, ο πλαστικός χειρουργός επεξεργάζεται το λίπος που αφαιρέθηκε και εν συνεχεία προχωρά στην επανέγχυσή του με μικρότερες σύριγγες στις περιοχές, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση.

Advertisement

Το… πρότυπο της Καρντάσιαν

Η Κιμ Καρντάσιαν είναι μία τηλεπερσόνα και Instagrammer ή οποία βγάζει εκατομμύρια επιδεικνύοντας την ακριβή ζωή της αλλά και το σώμα της το οποίο έχει «πειράξει» αρκετά μέσω αισθητικών παρεμβάσεων.

Ο σωματότυπος της Κιμ Καρντάσιαν και ειδικότερα τα οπίσθιά της τα οποία είναι σχετικά δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα της έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ομορφιάς το οποίο ακολουθούν όλο και περισσότερα κορίτσια της Gen Z.

Πλέον η τάση θέλει το Brazilian Butt lift να αποτελεί τη νέα κουλτούρα ομορφιάς η οποία όμως τείνει να αποβεί μοιραία για πολλά κορίτσια. Αυτό το νέο πρότυπο θέλει νεαρές κοπέλες με πολύ στενή μέση και εξωπραγματικά γεμάτους γοφούς. Και για να είμαστε ξεκάθαροι.

Advertisement

Κάθε ένας και καθεμιά έχει την επιλογή να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του και το σώμα του. Αρκεί να έχει τη σωστή πληροφόρηση και να πέσει στα σωστά χέρια.

Γιατί το Brazilian butt lift θεωρείται επικίνδυνο

Το Brazilian butt lift θεωρείται η πιο επικίνδυνη αισθητική επέμβαση με μια δύσκολη ανάρρωση και ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη κοινότητα αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, 1 στα 3.000 άτομα χάνει τη ζωή του μετά από την διαδικασία της επέμβασης.

Σε σύγκριση με μια πλαστική στήθους ή μύτης όπου η κύρια ανησυχία είναι η αναισθησία, το BBL είναι αρκετά επικίνδυνο λόγω του ότι υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των μηρών, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Advertisement

Με την BBL, το λίπος εγχέεται στους γλουτούς με μια κάνουλα ή έναν μακρύ μεταλλικό σωλήνα.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γιατρούς να γνωρίζουν πού ακριβώς κάνουν την ένεση- μερικές φορές έχουν κάνει λάθος να εγχύσουν λίπος στον γλουτιαίο μυ ή ακριβώς κάτω από αυτόν. Το λίπος μπορεί στη συνέχεια να «ταξιδέψει» απευθείας στην καρδιά και στους πνεύμονες, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας άμεσο θάνατο.

Ανησυχώντας για το ποσοστό θνησιμότητας, το 2018 η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), η Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, μεταξύ άλλων, δημιούργησαν την Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια της Μεταμόσχευσης Γλουτιαίου Λίπους, για να αναπτύξουν οδηγίες ασφαλείας γύρω από τη διαδικασία.

Advertisement

Μεταξύ των συστάσεών τους: Να σταματήσουν οι γιατροί να κάνουν ενέσεις στον μυ και να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα εργαλεία. «Αυτές οι κάνουλες λυγίζουν, και αν λυγίζουν όταν τις βάζετε στον γλουτό δεν έχετε ιδέα πού είναι η άκρη της κάνουλας» δήλωσε ο δρ Luis Rios, πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός στο McAllen του Τέξας και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Αισθητικής Χειρουργικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού βραχίονα της Αισθητικής Εταιρείας. Μια μελέτη παρακολούθησης του 2020 διαπίστωσε ότι το 94% των γιατρών γνωρίζει τις συστάσεις.

«Όταν γίνεται σωστά, όταν γίνεται προσεκτικά, είναι ασφαλής» δήλωσε ο Dr. Steven Teitelbaum, πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός στη Σάντα Μόνικα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη των κατευθυντήριων οδηγιών, αλλά δεν εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση. «Γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και ξέρουμε πώς να τον αποφύγουμε. Ο χειρουργός πρέπει απλώς να διατηρήσει έντονη συγκέντρωση και συγκέντρωση».

Ωστόσο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν, κυρίως στα κέντρα χαμηλού κόστους, μεγάλου όγκου που συνήθως βρίσκονται στο Λας Βέγκας, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι – με γιατρούς που μπορεί να μην είναι πιστοποιημένοι ή ακόμη και χειρουργοί.

Advertisement

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένας τέτοιος γιατρός, ο Ismael Labrador, είχε οκτώ ασθενείς που πέθαναν σε κλινικές που διηύθυνε, τέσσερις από κακοτεχνίες BBL, ανέφεραν οι USA Today. Τα ονόματα των κλινικών άλλαξαν δύο φορές από το 2016, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την έρευνά του από νέους πελάτες.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι αυτοί οι γιατροί είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, αλλά ότι λειτουργώντας ως απατεώνες δεν υπάρχει τρόπος είτε να συλλέξουμε τα δεδομένα τους είτε να τους στείλουμε μια προειδοποίηση για τους κινδύνους μιας διαδικασίας» δήλωσε ο Δρ Teitelbaum.

«Όταν αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε ότι υπήρχε πρόβλημα με την BBL, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα να βρούμε πώς να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους για να τους ενημερώσουμε, και δυστυχώς δεν υπήρχε τρόπος να το κάνουμε».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement