Στις καλένδες το εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο – Δεν θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής

FILE PHOTO: A view shows gas wells at Bovanenkovo gas field owned by Gazprom on the Arctic Yamal peninsula, Russia May 21, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo
Advertisement

Επισήμως, η πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πάει πίσω και δεν θα απασχολήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι δεν αναμένει την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου (εμπάργκο) στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη στο POLITICO στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να εγείρει «ψευδείς προσδοκίες» για σύναψη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι δεν είναι κατάλληλο θέμα που πρέπει να λυθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί είναι πολύ τεχνικό αυτό που συζητάμε», όπως είπε. «Μιλάμε για μεσογειακές χώρες που χρειάζονται εναλλακτικό ανεφοδιασμό μέσω αγωγών, επομένως πρέπει να μιλήσουμε για επενδύσεις σε αγωγούς, για να αυξηθεί η προσφορά, και μιλάμε για διυλιστήρια που πρέπει να αναβαθμιστούν, επενδύσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Advertisement

Τα σχόλιά της έρχονται αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι δεν θα συζητήσει για ρωσικές κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου.

Η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί βασικό τεστ για την αξιοπιστία της ΕΕ. Έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που η φον ντερ Λάιεν πρότεινε «πλήρη απαγόρευση» όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων, σε μια προσπάθεια να διακοπεί μια προσοδοφόρα ροή εσόδων που βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Παρά τους πολυάριθμους γύρους συνομιλιών και τις χρονικές αναβολές για να προετοιμαστεί η απαγόρευση, η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στην ουγγρική οικονομία.

Advertisement

Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει εκτιμήσει ότι θα κοστίσει έως και 15-18 δισ, ευρώ για να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της γενικής αναβάθμισης των υποδομών διυλιστηρίων και αγωγών. Οι συνομιλίες συνεχίζονται στις Βρυξέλλες για το πώς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ουγγαρίας για επιδοτήσεις.

Ερωτηθείσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αν περίμενε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, είπε: «Δεν το περιμένω, δεν θέλω να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες εδώ».

Η ίδια αναμένεται να μιλήσει με τον Βίκτορ Όρμπαν τις επόμενες ημέρες.

Advertisement

«Τον επισκέφτηκα στη Βουδαπέστη για να καταλάβω ποιες είναι οι επιπτώσεις και αντικειμενικά είναι ένα ισχυρό και δύσκολο τεχνικό πρόβλημα. Φυσικά, υπάρχει πάντα πολιτική σε αυτό, αλλά είναι πρωτίστως ένα τεχνικό πρόβλημα και φυσικά, είμαστε σε συνεχή επαφή με τα δύο υπουργικά συμβούλια, γιατί είναι… πολύ τεχνικό αυτό που πρέπει να προχωρήσει».

Και πρόσθεσε: «Εάν χρειαστεί, είμαι πάντα σε επαφή μαζί του μέσω τηλεφώνου».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement