Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Απειλεί και με άλλες κατασχέσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων το Ιράν – Τι δηλώνει ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών

Advertisement

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση κατάσχεσης των δύο ελληνόκτητων τάνκερ την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καταδικάζει το ρεσάλτο από πλευράς Ιράν και ενώ οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι οι ναυτικοί που βρίσκονται στα δύο πλοία είναι καλά στην υγεία τους και δεν τελούν υπό κράτηση. Ωστόσο, η Τεχεράνη απειλεί με πολύ περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Προειδοποιήσεις για καταλήψεις και άλλων δεξαμενόπλοιων

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν. Σημειώνεται πως ήδη το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απέστειλε σήμα στα παραπλέοντα ελληνικά πλοία στην περιοχή ώστε τα πληρώματα να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Advertisement

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Φρουροί της Επανάστασης: Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος εφόρμησαν στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Advertisement

Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:

  • Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
  • Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.
  • Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
  • Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
  • Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Τεχεράνη: Δεν είναι υπό κράτηση οι ναυτικοί

ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο, 28 Μαΐου, ότι το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετάδωσε το Reuters.

Advertisement

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Τι αναφέρει ο πατέρας ενός από τους ναυτικούς

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών που βρίσκονται στο Ιράν, σε δηλώσεις του εμφανίζεται ψύχραιμος και περιμένει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου μιλώντας στο neakriti.gr.

Advertisement

Ερωτηθείς αν φοβάται για το τι μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιος μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. καθώς τους τα είχαν πάρει απο την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας του τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».

Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Εχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιος μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement