Ώρα για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2022 – Η νέα ημερομηνία

Advertisement

Λίγο περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις 2022, από τους 6,5 εκατομμύρια με το ΥΠΟΙΚ να βρίσκεται σε διαδικασία παράτασης, αφού δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Βέβαια, κάθε χρόνο δίνεται παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, ωστόσο φέτος φαίνεται πως είναι επιτακτικό.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση είναι η 30η Ιουνίου με σχεδόν 4 εκατ. πολίτες να έχουν μόλις 20 ημέρες μπροστά τους για την υποβολή της.

Advertisement

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα γίνει έως 29 Ιουλίου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής έως την ίδια ημερομηνία, με τους φορολογούμενους να παίρνουν έκπτωση 3%.

Η ημερομηνία της παράτασης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, παράταση θα δοθεί έως τα τέλη του Ιουλίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 27η Ιουλίου.

Όλα είναι, ωστόσο, ανοικτά.

Έντυπο Ε2: Τι που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Παράλληλα, υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση Ε2 έχουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση.

Advertisement

Στη φορολογία περιλαμβάνονται τα ενοίκια, πραγματικά ή τεκμαρτά, καθώς και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, κατά κατηγορία ακινήτων όπως εμφανίζονται στη δήλωση, μεταφερόμενα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης Ε1 από τα συνολικά ποσά των στηλών του εντύπου Ε2 κατά κατηγορία ακινήτου. Το έντυπο Ε2 θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης έντυπο Ε1.

  • Στη στήλη 4 γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοποίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικία, Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτων ΔΧ, Βιομηχανικό Κτίριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήριο, Εκπαιδευτήριο, Αθλητική Εγκατάσταση, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχιο, Άλλη Χρήση.
  • Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία, όπως εμφανίζεται στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στα φορολογικά έτη 2015-2020 στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2021.
  • Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στη Δ.Ο.Υ. ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.
  • Στη στήλη 17 συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου. Η στήλη αυτή συμπληρώνεται, ανά κατηγορία χρήσης ακινήτου, και όταν εισπράττεται αποζημίωση για εξωσυμβατική χρήση του ακινήτου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement