Θεσσαλονίκη: Ανακάμπτει ο τουρισμός, παρότι τα καύσιμα “καίνε” τον οδικό

Advertisement

Ανακάμπτει ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό των επιβατών που πέταξε στο πρώτο δίμηνο της θερινής σεζόν για το «Μακεδονία», να είναι στο 89% του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 και το Μάϊο, ακόμη καλύτερα, στο 91,5%, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης εκτιμάται ότι τον Ιούνιο θα έχουν πληρότητες κοντά στο 66%. Μοναδικό πλήγμα αλλά μεγάλο, το κόστος της βενζίνης που χτυπάει τα οδικά ταξίδια των Βαλκάνιων και την αγαπημένη τους επιλογή για city break, τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, το 2022 έχει ξεκινήσει αισιόδοξα για το αεροδρόμιο  της Θεσσαλονίκης, καθώς τέσσερις αεροπορικές εταιρείες έχουν βάλει στο πτητικό τους πρόγραμμα 13 νέα δρομολόγια για το «Μακεδονία», διεθνείς πτήσεις που συνδέουν τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας με ισάριθμους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αρχίζει πτήσεις η Nορβηγική Flyr

Μάλιστα, αύριο Σάββατο, πετάει για πρώτη φορά για το «Μακεδονία» η Νορβηγική low cost εταιρεια, Flyr AS, η οποία ως το τέλος Αυγούστου θα συνδέει το Όσλο με τη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, δηλαδή από Ιανουάριο ως και Μάϊο 2022, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασε στο 76,5% του αντιστοίχου διαστήματος του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιά πριν την «άφιξη» του covid και της πανδημίας στις ζωές μας.

Η ανάκαμψη της κίνησης, πήρε διαστάσεις με την έναρξη της θερινής σεζόν, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, καθώς η κίνηση επιβατών ανήλθε στο 89% εκείνης του ιδίου διαστήματος του 2019, ενώ το Μάϊο ειδικά, αυξήθηκε περαιτέρω, στο 91,5% του Μαΐου του 2019.

Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο αριθμός των πτήσεων, ενδέχεται, στη high season, να πιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει εκείνες του 2019. Ωστόσο, μία τέτοια θετική εξέλιξη δεν συνεπάγεται και υπερθετική αύξηση των επιβατών, καθώς στην αύξηση της επιβατικής κίνησης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο οι πληρότητες των πτήσεων και, φυσικά, τα μεγέθη και οι χωρητικότητες των αεροσκαφών.

Advertisement

Όμως τα πράγματα εξελίσσονται καλά παρότι πχ τον Απρίλιο του 2022,, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019,  οι διεθνείς πτήσεις στο «Μακεδονία», όπως και ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων ήταν μειωμένος κατά -16,15% και – 14% αντίστοιχα,

Τα 13 νέα διεθνή δρομολόγια

Για φέτος, τουλάχιστον για τη θερινή σεζόν, τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, έβαλαν σταδιακά 13 νέα δρομολόγια για το «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα η Aegean συνδέει τη Θεσσαλονίκη με : Βερολίνο, Βρυξέλλες, Ρώμη, Αμβούργο, Μιλάνο και Ζυρίχη.

Advertisement

Η Ryanair πετάει για Θεσσαλονίκη από Ζάγκρεμπ/ Κροατία, Μπρατισλάβα/Σλοβακία, Βουκουρέστι/Ρουμανία και Αϊντχόφεν/Ολλανδία.

Η βρετανική low cost εταιρεία Jet2, συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Μπρίστολ και  Εδιμβούργο, ενώ όπως προαναφέρθηκε, η Flyr βάζει την πτήση Όσλο- Θεσσαλονίκη.

Ξενοδοχεία- πληρότητες άνω του 60%

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης περιμένουν τη θετική επίπτωση, στην τουριστική κίνηση και στις πληρότητες των ξενοδοχείων, από την  ενεργοποίηση όλων των δρομολογίων που έχουν ανακοινώσει οι αεροπορικές εταιρείες, για τη θερινή σεζόν.

Advertisement

Το Μάϊο οι πληρότητες εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν κοντά στο 62%, έναντι του 56% τον Απρίλιο. Ο  Ιούνιος, επειδή δεν βοηθάει και ο καιρός, ίσως να φθάσει να έχει πληρότητες κοντά στο 66%, ήτοι ποσοστό +10% του Απριλίου.

Όσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτοί θα είναι καλοί μήνες για τα ξενοδοχεία της πόλης, αν και οι πληρότητες δεν θα πιάσουν τα επίπεδα του 2019, επειδή το αεροδρόμιο δεν έχει τον αριθμό των πτήσεων που δέχονταν την ίδια περίοδο, εκείνη τη χρονιά. Εκτίμηση του κ. Μανδρίνου είναι, ότι οι πληρότητες σε αυτούς τους δύο μήνες, θα είναι κατά 10%-15% χαμηλότερες εκείνων, των ιδίων μηνών του 2019, δηλαδή ότι θα διαμορφωθούν κοντά στο 66%- 68%.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, «αναμφίβολα ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης έχει ζωντανέψει, υπάρχει κίνηση τουριστική στην πόλη και πληρότητες αρκετά ικανοποιητικές στα ξενοδοχεία , οι οποίες μάλιστα εμφανίζουν αυξητική τάση για το επόμενο δίμηνο, παρότι το υψηλό κόστος των καυσίμων είναι σε βάρος του οδικού τουρισμού, από τον οποίο, διαχρονικά, έχει σημαντικό όφελος η Θεσσαλονίκη.

Advertisement

«Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ο διάσπαρτος χαρακτήρας των ξένων επισκεπτών της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δέχεται πλέον τουρίστες από παντού, κυρίως ανεξάρτητους και όχι σε γκρουπ, κάτι που σημαίνει ότι επιτέλους η πόλη έχει αποκτήσει αναγνωρισιμότητα , έχει τοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη» και πρόσθεσε:

«Έχουμε επισκέπτες από Αμερική, Ισραήλ, Κύπρο, από πάμπολλες ευρωπαϊκές χώρες, επέστρεψαν οι Ρουμάνοι, όλοι οι Βαλκάνιοι γενικά. Έχουμε πλέον πάρα πολλές εθνικότητες στη Θεσσαλονίκη. Το 80% των ξένων που μένουν στα ξενοδοχεία μας, έρχεται για τουρισμό, για αναψυχή και διασκέδαση».

Θετική η αύξηση στις διανυκτερεύσεις

Στην πανσπερμία των ξένων τουριστών, θα πρέπει να υπογραμμιστεί και ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο, αυτό της αύξησης των διανυκτερεύσεων, σε 2,7 κατά μέσο όρο ανά πελάτη, ανά έλευση, από 1,9 που ήταν ως πρόσφατα.

Advertisement

«Δυστυχώς αυτή η μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, επηρεάζει ευθέως τον οδικό τουρισμό. Οι Βαλκάνιοι δεν θα έρθουν δύο – τρεις φορές το μήνα στη Θεσσαλονίκη, θα έρθουν μία φορά ή θα πάνε αεροπορικώς, όπου βρούνε πιο συμφέρουσες  τιμές για αεροπορικές πτήσεις.

«Τους Βαλκάνιους, για οικονομικούς λόγους, πριν ξεφύγουν οι τιμές των καυσίμων, τους είχαμε κάθε τρεις και δύο στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, πάλι για οικονομικούς λόγους, θα τους βλέπουμε λίγες, μετρημένες φορές. Ενώ λοιπόν υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμική για την τουριστική Θεσσαλονίκη, θα έχουμε μεγάλες απώλειες εξ’ αιτίας του κόστους της καυσίμων κίνησης. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον μπει στο χάρτη, είναι αναγνωρίσιμη αλλά σε άτυχη συγκυρία. Οι Βαλκάνιοι τουρίστες θα προτιμήσουν να πάνε όπου έχει φθηνές πτήσεις και θα αποφύγουν τα οδικά ταξίδια για τις διακοπές τους», κατέληξε ο κ. Μανδρίνος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement