Απινιδωτή για να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία σε περίπτωση ανακοπής, φιάλη οξυγόνου για περιπτώσεις παραλίγο πνιγμού, νάρθηκες για ακινητοποίηση ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί και ειδικά ψαλίδια που μπορούν να κόψουν σίδερα και λαμαρίνες για τον απεγκλωβισμό ατόμων σε τροχαία κουβαλάει στο αυτοκίνητό του, για παν ενδεχόμενο, ο εθελοντής διασώστης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Θεμελής Ιερισσιώτης.
Στο ίδιο όχημα υπάρχουν ακόμη φαρμακείο επειγόντων περιστατικών, αλουμινοκουβέρτες για την προστασία από το ψύχος, πυροσβεστήρες, ιμάντες, ρούχα, κιάλια ημέρας και νύχτας, ασύρματοι επικοινωνίας, πτυσσόμενη σκάλα που φτάνει τα τέσσερα μέτρα, τσεκούρι, πυρίμαχα γάντια, ξηρά τροφή, αεροσυμπιεστής για να φουσκώνουν τα λάστιχα και πολλά ακόμη. Και βέβαια για να λειτουργήσουν όλα αυτά, το όχημα έχει στην οροφή του ηλιακό πάνελ που συνδέεται με μπαταρία και σύστημα inverter ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να τροφοδοτήσει με ρεύμα έναν ηλεκτρικό τροχό που θα χρησιμοποιηθεί μετά από τροχαίο.
Το «άλφα και το ωμέγα» είναι το οξυγόνο
Στο ερώτημα τι έχει αποδειχτεί ως τώρα το πιο χρήσιμο στοιχείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή, ωστόσο το «άλφα και το ωμέγα» σε τέτοιες καταστάσεις είναι το οξυγόνο. «Αφού κάνουμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και βάλουμε μια μάσκα οξυγόνου με ασκό που τον πιέζουμε για κάποια δευτερόλεπτα, συνδέουμε και το ιατρικό οξυγόνο από τη φιάλη. Αυτό ωφελεί πολύ τον ασθενή, ταυτόχρονα με την ΚΑΡΠΑ. Ωστόσο, το οξυγόνο το χρησιμοποιούμε και σε περιπτώσεις παραλίγο πνιγμών που σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι στη ζωή αλλά δεν έχει αισθήσεις του. Έτσι ξεκινάμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες και δίνουμε οξυγόνο στον άνθρωπο που έχει πάρει νερό στον πνεύμονά του. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά πνιγμών και παραλίγο πνιγμών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερισσιώτης.
Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ως πολύ χρήσιμα και άλλα αντικείμενα όπως τους νάρθηκες, τους αυχενικούς κηδεμόνες και τη σανίδα – φορείο ακινητοποίησης. «Σε μια περίπτωση μια κυρία είχε πέσει και είχε σπάσει το πόδι της. Τοποθέτησα νάρθηκα στο πόδι, το ακινητοποίησα και μετά τη μεταφέραμε σε έναν σταθμό υγείας και από εκεί σε ένα νοσοκομείο» αναφέρει.
Απαραίτητο είναι, επίσης, και το σχοινί για το ενδεχόμενο τραυματισμών ανθρώπων σε ορεινές περιοχές. Με αυτό οι διασώστες δένονται ώστε να κατέβουν με ασφάλεια και να μεταφέρουν τον τραυματία.
Πώς μια προγεμισμένη ένεση αδρεναλίνης έσωσε μια ζωή
Φέρνοντας στο μυαλό του άλλα συμβάντα, θυμάται και την προγεμισμένη ένεση αδρεναλίνης που είχε μαζί του και χορήγησε σε έναν 40χρονο, ο οποίος είχε υποστεί αναφυλακτικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας. Ο άνθρωπος αυτός, που δεν ήταν ποτέ αλλεργικός αλλά έπαθε αλλεργία εκείνη τη στιγμή, κατάφερε να συνέλθει.
Ο Θεμελής Ιερισσιώτης επισημαίνει ότι όλοι οι εθελοντές στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα, αλλά και ασύρματο επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους και να κατευθυνθούν στα σωστά σημεία όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα επικοινωνούν και μέσω messenger, όπου συμμετέχουν στην ομάδα των διασωστών, και λαμβάνουν μήνυμα με την εκδήλωση περιστατικού, ώστε να σπεύσουν εκεί όσοι βρίσκονται πιο κοντά.
Ο πιο μικρός εθελοντής
Στο ερώτημα ποιος είναι ο νεότερος εθελοντής που γνωρίζει, απαντά ότι είναι ο Αύγουστος, ο οποίος ξεκίνησε 5 χρονών να μαθαίνει να σώζει ζωές, στο πλαίσιο του ελληνικού ανθρωπιστικού οργανισμού «Kids Save Lives». «Ο Αύγουστος έμαθε όσα χρειάζεται από τη μητέρα του, που είναι και η ίδια εθελόντρια του οργανισμού. Είναι, άλλωστε, παρών σε πολλά βιντεάκια και παρουσιάσεις. Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη και ασχολούνται μετά με τον εθελοντισμό συμμετέχουν στο «Kids Save Lives» καθώς δεν υπάρχουν απαιτήσεις φυσικής κατάστασης, παρά μόνο καλή θέληση», σημειώνει, από την πλευρά της, η εκπαιδεύτρια του οργανισμού Θεοδώρα Πετρίδου. Αναφέρει, μάλιστα, ότι ο μεγαλύτερος εθελοντής του είναι 80 ετών!
Ωστόσο, ο κ. Ιερισσιώτης διευκρινίζει ότι στο «Kids Save Lives», μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα πρέπει κανείς να είναι ενήλικας, άνδρας ή γυναίκα, και να μπορεί να επιχειρήσει σε δύσκολα και κάποιες φορές επικίνδυνα περιστατικά.
Το πιο σοκαριστικό περιστατικό
Όταν, εξάλλου, καλείται να περιγράψει το πιο σοκαριστικό περιστατικό που έχει βιώσει, σχολιάζει ότι πριν από κάποια χρόνια ένας πατέρας τού έφερε στον χώρο εργασίας του ένα δίχρονο παιδί, το οποίο δεν είχε ούτε αναπνοή, ούτε καρδιακό παλμό. «Ξεκίνησα με πέντε εμφυσήσεις, γιατί το παιδί είχε ανάγκη από αέρα εκείνη τη στιγμή. Συνέχισα με ΚΑΡΠΑ, τριάντα συμπιέσεις, δύο εμφυσήσεις. Στην πέμπτη εμφύσηση το παιδί επανήλθε, ξεκίνησε να δουλεύει η καρδιά του, ήταν ζωντανό. Όλα πήγαν καλά. Σήμερα, ο μικρός είναι πέντε χρονών και έχουμε κρατήσει επαφή με την οικογένεια», περιγράφει.
Θυμάται, ακόμη, και το πρώτο περιστατικό στο οποίο παρενέβη, σε ηλικία 15 ετών. «Είχε μπουρίνι, καταιγίδα. Τρία άτομα, δύο πενήντα ετών και ένα δεκαοκτώ, βρέθηκαν στη θάλασσα καθώς βούλιαξε η βάρκα τους. Πήγαμε τότε εγώ και ο πατέρας μου με τη δική μας βάρκα και τους σώσαμε», σημειώνει. Αναφέρει και την περίπτωση μιας 34χρονης κοπέλας που είχε πτώση γλώσσας και με τη δική του παρέμβαση απελευθερώθηκε ο αεραγωγός και άρχισε να αναπνέει κανονικά.
Τα παραπάνω περιστατικά ήταν καθοριστικά για τον Θεμελή Ιερισσιώτη, ώστε να αποφασίσει να μάθει πώς να παρέχει τις πρώτες βοήθειες και να προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Από μικρό παιδί είχα τον εθελοντισμό μέσα μου, απλά μετά εξελίχθηκε. Παρακολούθησα κάποιες εκπαιδεύσεις, έβγαλα την ναυαγοσωστική ακαδημία, πήρα δίπλωμα ναυαγοσώστη και μετά, αφού βοήθησα κάποιον άνθρωπο με τις γνώσεις μου, γράφτηκα στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτή τη στιγμή είμαι εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και μέλος στο «Κids Save Lives» και παρεμβαίνουμε σε πολλά περιστατικά όπως τροχαία ατυχήματα, πνιγμοί, ανακοπές κ.ά.» προσθέτει.
Συμβουλές και οδηγίες
Καθώς το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει, ο εθελοντής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επισημαίνει ότι συμβαίνουν αρκετά έκτακτα περιστατικά, αφού η Χαλκιδική φιλοξενεί χιλιάδες κόσμο την εποχή αυτή. «Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Και 5 η ώρα το πρωί να χτυπήσει το τηλέφωνο θα πάμε εθελοντικά να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Όλο αυτό ξεκινάει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο», σημειώνει. Αναφέρει ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια αρκετά άτομα στελεχώνουν την ομάδα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από πολλούς ακόμη να εκπαιδευτούν. Αν κάποιος επιθυμεί να συμμετέχει στη διαδικασία μπορεί να απευθυνθεί στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για να λάβει οδηγίες για τη σχετική εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνιστά στον κόσμο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να προσέχει, να μην κολυμπάει ύστερα από κάποιο γεύμα, να αποφεύγει τη θάλασσα τις μεσημεριανές ώρες -ιδιαίτερα αν έχει προβλήματα υγείας- και να μην ανεβαίνει στο δάσος, όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο ίδιος πάντως και αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνδράμει σε κάθε πιθανό περιστατικό, με τη βοήθεια του εξοπλισμού που έχει προμηθευτεί αποκλειστικά με προσωπικά του έξοδα.
ΑΜΠΕ