Στην Ευρωβουλή το Predatorgate – Το θερμό παρασκήνιο για τον όρο «παράνομη» υποκλοπή

Advertisement

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, η Ελλάδα, καθώς το σκάνδαλο των υποκλοπών θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Βάσει προγράμματος γύρω στις 20.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Politico και τη Νεκταρία Σταμούλη, το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης ανέφερε ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση με θέμα την «παράνομη επιτήρηση». Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πίεσε σκληρά για να απαλειφθεί η λέξη «παράνομη» από τον τίλο. Οι Πράσινοι υποστήριξαν την αφαίρεση του όρου «παράνομη», με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση της αναφοράς στην Ελλάδα.

Advertisement

Ο Ευρωβουλευτής Hannes Heide, συντονιστής των Σοσιαλδημοκρατών στην εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλων λογισμικών παρακολούθησης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την υπόθεση. «Εάν ο Ανδρουλάκης, υποψήφιος πρωθυπουργός, αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν γιατί», τόνισε ο ίδιος.

«Η συζήτηση στο Στρασβούργο θα είναι μια ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην Επιτροπή και στα Κράτη – Μέλη, έτσι ώστε να ακούσουμε τι σκοπεύουν να κάνουν», είπε.

Το Politico κάνει αναφορά και σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχετικά με το θέμα. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να αναιρεθεί το απόρρητο στην εν λόγω υπόθεση. Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σχέση με παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware».

Advertisement

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη. «Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, είπε ότι υπήρξαν δύο απόπειρες κατασκοπείας του με το Predator τον Νοέμβριο του 2021. Ο Σπίρτζης είπε ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 15 Νοεμβρίου, όταν έλαβε ένα μήνυμα κειμένου που του ζητούσε να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο phishing. Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις 19 Νοεμβρίου, με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθούν τα τηλέφωνα του Ανδρουλάκη και του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν ο Σπίρτζης πάτησε τον σύνδεσμο», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην υπόθεση Σπίρτζη, κατά τη παρουσία του στη ΔΕΘ.

Τέλος, το Politico σημειώνει πως σύμφωνα με νέο -υπό εξέταση- σχέδιο νόμου, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να υπόκεινται σε νέους κανόνες που στοχεύουν στην προστασία της δημοσιογραφίας από κρατική επιρροή και κατασκοπεία. Περισσότερα για αυτό, αναμένεται να μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

Την προηγούμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή PEGA, συνεδρίασε με θέμα την Ελλάδα, παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από κατασκοπευτικό λογισμικό ή έχουν ερευνήσει το θέμα.

Advertisement

Στην Ολομέλεια που αρχίζει σήμερα, αναμένεται πάντως να κυριαρχήσει το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, εκτός των παραπάνω, αναμένεται να είναι η αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία, η κατάσταση στην Ταϊβάν, οι επιπτώσεις των lockdown εξαιτίας του κορονοϊού στα παιδιά, η κλιματική αλλαγή, η μεταχείριση των προσφύγων και η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement