Επιταγή ακρίβειας: «Κόφτης» για χιλιάδες δικαιούχους από τα 250 ευρώ

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Με τις τιμές σε βασικά είδη και υπηρεσίες να έχουν πάρει σημαντική αύξηση το τελευταίο 8μηνο και με τα καύσιμα να εκτοξεύονται, η κυβέρνηση επιστρατεύει για τρίτη φορά την επιταγή ακρίβειας, το εφάπαξ δηλαδή ποσό που δίνεται σε ευάλωτους πολίτες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργου και άτομα με αναπηρία).

 Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η επιταγή ακρίβειας της τάξεως των 250 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ σε περισσότερους πολίτες. Χθες, κατά την εξειδίκευση των μέτρων ο υπ. Οικονομικών ανέφερε πως τα 250 ευρώ θα δοθούν τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα, σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους.

Επίσης, νέο έκτακτο επίδομα θα λάβουν:

  • 35.000 ανασφάλιστοι του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση
  • 1,5 δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος.

Κεφάλαιο συνταξιούχοι

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα κριτήρια χορήγησης διευρύνονται, με αποτέλεσμα να ωφελούνται ακόμα περισσότεροι.

Advertisement

Είναι όμως έτσι;

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως πλέον τα 250 ευρώ εφάπαξ θα πάρουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ.

Ωστόσο, το φορολογητέο ατομικό εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον χρόνο τα 9.200 ευρώ.

Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 800 ευρώ τον μήνα.

Advertisement

Ο δεύτερος «κόφτης», που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, είναι το περιουσιακό κριτήριο. Πέρυσι το όριο της αξίας της περιουσίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Φέτος το όριο για το οικογενειακό εισόδημα έρχεται στα 16.800 ευρώ.

«Κόφτης» και στους μακροχρόνια ανέργους

«Κόφτης» ισχύει και για τους μακροχρόνια ανέργους. Τα 250 ευρώ θα μπορούν να τα λάβουν μόνο οι άνεργοι που δεν υπερβαίνουν 24 μήνες ανεργίας.

Advertisement

Τι θα ισχύσει για το επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ ενώ ήταν περίπου το μισό πέρυσι. Επίσης, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο: για όσους χρησιμοποιήσουν διαφορετικό καύσιμο από το φυσικό αέριο το επίδομα αναδιπλασιάζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο, αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα θέρμανσης από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και ανάλογα για τον παντρεμένο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

  • 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
  • 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement