Κορώνα στο κεφάλι τους: Βέρτιγκο στη ΝΔ για την κηδεία του τέως βασιλιά 

Advertisement

Η κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, διχάζει τη Νέα Δημοκρατία και φέρνει την κυβέρνηση στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να κρατήσει τα κεντρώα προσχήματα, αλλά και να καλοπιάσει τη φιλοβασιλική δεξιά.

Έτσι η “κηδεία ιδιώτη” σημαίνει στην πράξη εξάωρο λαϊκό προσκύνημα (έστω και ανεπίσημο), τελετή με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλη την Ιερά Σύνοδο, εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε επίπεδο αντιπροέδρου, παρουσίες υπουργών και βουλευτών, αλλά και ενός πρώην πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Σαμαράς αφού έριξε φαρμακερά βέλη κατά του Μαξίμου για την απόφαση να κηδευτεί ο έκπτωτος μονάρχης ως ιδιώτης, χθες διέρρευσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί μετά της συζύγου του Γεωργίας το παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου θα βρίσκεται η σορός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Advertisement

Εκτός από τον κ. Σαμαρά στην κηδεία αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης θα απουσιάζει στο εξωτερικό και αντ’ αυτού θα δώσει το παρών η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου.

Στην κηδεία έχουν δηλώσει επίσης ότι θα πάνε και οι βουλευτές της ΝΔ, Μεσσηνίας Μίμης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος (και οι τρεις σαμαρικοί). Αλλά και ο (καραμανλικός) βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος καταγγέλοντας “μικροψυχία της αριστεράς”. Καθώς και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που είναι βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Εν τω μεταξύ έπαθε… Σαμαρά και ο πρώην επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χθες δήλωσε: “Αποχαιρετούμε τον τ. Βασιλιά Κωνσταντίνο, με την δέουσα τιμή που αναλογεί σ’ έναν πρώην συνταγματικώς διατελέσαντα Αρχηγό του Ελληνικού Κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Advertisement

Ο κ. Σαμαράς βεβαίως ως γνωστόν θέλει να λειτουργεί ως πόλος και εκφραστής της… παλιάς δεξιάς, της ορθόδοξης, εντός της ΝΔ. Ενώ ο κ.Αβραμόπουλος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην Α Αθηνών και διέψευσε ενοχλημένος σενάρια για υποψηφιότητα στην Αρκαδία.

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη επέμεινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτική κηδεία ήταν σωστή, φροντίζοντας πάντως ταυτόχρονα να κλείσει το μάτι στο μικρό αλλά φανατικό φιλοβασιλικό πυρήνα, καθώς άλλωστε οι κάλπες πλησιάζουν…

Η ΝΔ δίνει σκληρή μάχη για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές για αυτό και θέλει όχι μόνο να κρατήσει κεντρογενείς ψηφοφόρους, αλλά και να περιορίσει τις απώλειες προς τα δεξιά. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και προανήγγειλε νομοθετικό “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη.

Advertisement

Όλο αυτό το φλερτ βέβαια με τη φιλοβασιλική δεξιά δεν ενθουσιάζει την κεντροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία όμως τηρεί στάση σιωπής, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι υποδαυλίζει μία εσωκομματική κρίση εν όψει των εκλογών.

Όσοι ασκούν κριτική στους χειρισμούς του Μαξίμου για την κηδεία πάντως (μεταξύ των οποίων και λεγόμενοι “ακροκεντρώοι” και υποτιθέμενοι φιλελεύθεροι) κάνουν πολύ φασαρία, με σχόλια περί… αριστερίλας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement