Το καλό, το κακό και το εφιαλτικό σενάριο Μητσοτάκη για τις κάλπες στις 21 Μαΐου

Advertisement

Τρία διαφορετικά σενάρια και πολλά υποσενάρια βρίσκονται στο στόχαστρο του εκλογικού επιτελείου της ΝΔ για το βράδυ της Κυριακής, 21 Μαίου, οπότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών με την απλή αναλογική.

Το πρώτο, και πλέον αισιόδοξο είναι να περάσει η ΝΔ τον πήχη του 33%, οπότε να «νομιμοποιείται» στη συνείδηση των ψηφοφόρων που απευθύνεται, να πάει σε δεύτερες εκλογές με αίτημα την αυτοδυναμία.

Ιδανικά, όπως λένε στελέχη του κεντρικού επιτελείου, θα ήταν να κατακτήσει η ΝΔ ποσοστό 35%, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «ηττημένων», όπως συνεχίζει να προειδοποιεί στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, περισσότερο για να συσπειρώσει, και λιγότερο γιατί το θεωρεί πιθανό.

Advertisement

Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει χρήση της εντολής που ως πρώτο κόμμα θα του δοθεί από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ξεκινήσει η περίοδος των διερευνητικών εντολών.

Το δεύτερο και αρκετά δύσκολο σενάριο, είναι να κινηθεί το κυβερνών κόμμα από 31% ως 33%. Θα πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν δικαιολογεί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, συζητήσεις για ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά από την άλλη, είναι μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο και θα αναγκάσει τη ΝΔ να αλλάξει τη στρατηγική της καθ οδόν προς τις δεύτερες κάλπες, με στόχο να καταστεί εφικτή η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Το τρίτο και πιο δυσάρεστο για τη ΝΔ σενάριο είναι η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το κυβερνών κόμμα και το ποσοστό του κόμματος να κινηθεί κάτω από 30% – 31%.

Advertisement

Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη θα τίναζε κυριολεκτικά στον αέρα κάθε σχεδιασμό και θα έφερε την κυβερνητική παράταξη αλλά και τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό, γιατί η απόσταση από το 39,85% που εξασφάλισε η ΝΔ στις εκλογές του 2019 είναι μεγάλη και υπερβαίνει κατά πολύ τα ανεκτά όρια της φθοράς ενός κόμματος στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

Προκειμένου να μηδενιστούν οι πιθανότητες υλοποίησης του τρίτου σεναρίου, το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ επιχειρεί να αφουγκραστεί ποια τμήματα ψηφοφόρων τα οποία το 2019 ψήφισαν Μητσοτάκη και σήμερα έχουν μετακινηθεί στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, υπάρχει δυνατότητα να «επαναπατριστούν». Ταυτοχρόνως, έχουν σταθερά στη διόπτρα τους ένα τουλάχιστον 3% πρώην γαλάζιων ψηφοφόρων οι οποίοι δείχνουν να έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά της ΝΔ.

Η πρώτη κατηγορία, η οποία στο Μαξίμου και την Πειραιώς εκτιμούν ότι συγκροτεί ένα 3% με 3,5% αφορά κυρίως ψηφοφόρους του λεγόμενου κέντρου, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει κυρίως τον Κ. Μητσοτάκη και λιγότερο τη ΝΔ και σήμερα, μετά τις υποκλοπές, τα σκάνδαλα διαφθοράς και την τραγωδία των Τεμπών εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι. Παρ όλα αυτά, στο γαλάζιο εκλογικό επιτελείο θεωρούν πιο εφικτή την προσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων, παρά όσων έχουν μετακινηθεί στα δεξιά της ΝΔ και δεν εμφανίζουν καμία διάθεση επιστροφής στην κεντροδεξιά παράταξη.

Advertisement

Στην προσπάθεια αυτή, της ανάκτησης, δηλαδή, της εμπιστοσύνης, των κεντρώων δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, εντάσσεται και η τακτική της σκληρής πόλωσης του πρωθυπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, όπως και τα σενάρια περί «τερατογέννεσης» και κυβέρνησης «ηττημένων».

Σενάρια, τα οποία, μαθηματικά «δεν βγαίνουν», όπως επιβεβαιώνουν όλες οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Βεβαίως, σε όλες τις παραπάνω αναλύσεις και σενάρια, υπάρχουν αρκετοί κρίσιμοι άγνωστοι Χ, όπως το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, τον αριθμό των κομμάτων που θα κατορθώσουν την είσοδό τους στη βουλή και το ποσοστό στο οποίο θα κινηθεί η αποχή. Και σε αυτούς τους υπολογισμούς θα έχει σημασία πως θα εξελιχθεί η υπόθεση Κασσιδιάρη και ο πιθανός πολιτικός «γάμος» του αντιεισαγγελέα Κανελλόπουλου με τα κόμματα των κ. Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου, παρ ότι ο πρώην Εισαγγελέας το διαψεύδει.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement