Πού και πώς «κρέμασαν τα παπούτσια τους» οι «αστέρες» του ποδοσφαίρου

Advertisement

Το ερώτημα σχετικά με τον επόμενο σύλλογο του Λιονέλ Μέσι, παραμένει αναπάντητο, ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες ο «γρίφος θα λυθεί», με τις σχετικές ανακοινώσεις. Τα ενδεχόμενα είναι τρία, με την «μετακόμιση» στην Σαουδική Αραβία να φαντάζει ως το πιθανότερο, ενώ η επιστροφή στην Μπαρτσελόνα μοιάζει ως η επικρατέστερη εναλλακτική, την ώρα που η παραμονή στην Παρί Σεν Ζερμέν, θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολη, έως απίθανη.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, την επόμενη σεζόν, να ξαναδούμε τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα γήπεδα της ίδιας χώρας, σε ακόμη μία «μονομαχία», μεταξύ των δύο πιο «κυρίαρχων» παικτών, της τελευταίας 15ετίας. Και αυτή η άτυπη «σύνοδος κορυφής», μπορεί να συμβεί στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ενδέχεται να… συγκεντρωθούν δώδεκα «Χρυσές Μπάλες».

Οπως είναι ευνόητο, για έναν «θρύλο του ποδοσφαίρου», η αποχώρηση από την ενεργό δράση, αλλά και ο τελευταίος σύλλογος της καριέρας του, είναι σημαντικά ζητήματα. Ευκαιρίας δοθείσης, η γαλλική εφημερίδα «L` Equipe», επιχειρεί ένα μακρύ… οδοιπορικό, υπενθυμίζοντας το πού και το πώς, «κρέμασαν τα παπούτσια» τους, ορισμένοι από τους κορυφαίους «αστέρες» της ποδοσφαιρικής Ιστορίας.

Advertisement

    Αυτοί που έφυγαν από την Ευρώπη

Πολλοί είναι οι παίκτες, που στο «λυκόφως» της καριέρας τους, αποφάσισαν να φύγουν από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια επιλογή, που τους επέτρεψε να συνεχίσουν το ποδόσφαιρο σε λιγότερο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, αλλά και να απολαύσουν μια «χρυσή» αποχώρηση από την ενεργό δράση. Για αρκετά χρόνια, μάλιστα, οι μεγαλύτεροι «αστέρες» των συλλόγων της Ευρώπης, θεωρούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ιδανικό προορισμό, για να περάσουν τα τελευταία τους ποδοσφαιρικά χρόνια.

Το 2007, οι Λος Άντζελες Γκάλαξι πρόσφεραν πενταετές συμβόλαιο, έναντι 191 εκατομμυρίων ευρώ, στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, μετά την μετακίνησή του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και παρά το γεγονός, ότι ο διάσημος άσος τελείωσε την καριέρα του στην Παρί Σεν Ζερμέν, πολλοί παίκτες πήραν μεταγραφή για το MLS.

Οπως ο Τιερί Ανρί, ο οποίος εντάχθηκε στους New York Red Bulls το 2010, όπου παρέμεινε λίγο πάνω από τέσσερις σεζόν, σημειώνοντας 51 γκολ σε 135 αγώνες. Επίσης, ο Αντρέα Πίρλο, τελείωσε την καριέρα του στην Νέα Υόρκη, αλλά στη New York City FC, το 2017, μετά από τρεις σεζόν στον σύλλογο (62 αγώνες, 1 γκολ). Ο πρώην συμπαίκτης του στη Μίλαν, Κακά, κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» το 2007, επέλεξε την Ορλάντο Σίτι και ένα συμβόλαιο αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, το 2014, ενώ έμεινε στις ΗΠΑ για τρία χρόνια (75 αγώνες, 24 γκολ). Ο Φρανκ Λάμπαρντ (NYFC 2015-2016, 31 αγώνες, 15 γκολ), ο Στίβεν Τζέραρντ (LA Galaxy 2015-2016, 39 αγώνες, 5 γκολ) και ο Γκάρεθ Μπέιλ (LA Galaxy το 2022) επέλεξαν επίσης το MLS για να τελειώσουν την καριέρα τους.

Advertisement

No description available.

Η Ασία και συγκεκριμένα, η Ιαπωνία… έθελξε -μέσω της Βίσελ Κόμπε- τον Αντρές Ινιέστα το 2018 (133 αγώνες, 26 γκολ), όπου ο 38χρονος μέσος, εξακολουθεί να αγωνίζεται, με μισθό 25 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Αλλά η νέα αναδυόμενη αγορά για τους παίκτες, οι οποίοι βρίσκονται πριν από την «ποδοσφαιρική συνταξιοδότηση», βρίσκεται στην Μέση Ανατολή. Οι σύλλογοι του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας προσελκύουν όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα, όπως ο Τσάβι, ο οποίος πέρασε τα τελευταία ποδοσφαιρικά του χρόνια στο Κατάρ (Αλ Σαντ 2015-2019, 97 αγώνες, 23 γκολ). Και η γειτονική Σαουδική Αραβία, ήταν αυτή που έκανε το «μεγάλο κόλπο», όταν τον περασμένο Ιανουάριο, η Αλ Νασρ, απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αυτοί που επέστρεψαν στον σύλλογο της καρδιάς τους

Advertisement

Αφήνοντας τον αγαπημένο τους σύλλογο και ταξιδεύοντας στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, κατακτώντας τρόπαια και δόξα, αρκετοί παίκτες, επέλεξαν να επιστρρέψουν στην… αφετηρία τους. Οπως ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος μετά το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην Πάρμα, εντάχθηκε στη Γιουβέντους το 2001 και πέρασε 19 σεζόν εκεί, με την μεσολάβηση μίας χρονιάς στην Παρί Σεν Ζερμέν, δημιουργώντας ένα μεγάλο ρεκόρ τίτλων (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων δέκα πρωταθλημάτων). Το 2021, ο κορυφαίος τερματοφύλακας, αποφάσισε να επιστρέψει στην Πάρμα, στη Serie B, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα σε ηλικία 45 ετών!

No description available.

Κάτι ανάλογο, έκανε και ο Αριεν Ρόμπεν, ο οποίος επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα, την Χρόνινγκεν, μετά από σπουδαία καριέρα σε Αϊντχόφεν, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου. Στην Γερμανία, ο διάσημος Ολλανδός άσος, είχε αποσυρθεί αρχικά μετά από δέκα σεζόν στους Βαυαρούς (σ.σ. οκτώ πρωταθλήματα και ένα Champions League), όμως το 2021, αποφάσισε να επιστρέψει στα γήπεδα, για λογαριασμό της Χρόνινγκεν.

Advertisement

Οπως και ο Αντρέι Σεφτσένκο, ο οποίος ολοκλήρωσε τον κύκλο της καριέρας του, επιστρέφοντας το 2009 στον σύλλογο που γνώρισε σε ηλικία 12 ετών, την Ντιναμό Κιέβου. Ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» του 2004, σκόραρε τις τελευταίες τρεις σεζόν του, 30 γκολ σε 83 αγώνες κι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία του πρωταθλήματος.

Εκείνοι που προτίμησαν να… γνωρίσουν τον κόσμο
Οταν άρχισαν να ακολουθούν… φθίνουσα πορεία, ορισμένοι «αστέρες» τους διεθνούς ποδοσφαίρου, αποφάσισαν να συνεργασθούν σε αρκετούς συλλόγους, για μικρό χρονικό διάστημα. Οπως ο Σαμουέλ Ετό, ο οποίος μετά την θητεία του στην Ιντερ, κατά την οποία κατέκτησε το «τρεμπλ» (σ.σ. πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League το 2010), έπαιξε σε επτά ομάδες, σε διάστημα οκτώ ετών. Ο κορυφαίος Καμερουνέζος επιθετικός, πέρασε από Ρωσία (Ανζί Μαχάτσκαλα), Αγγλία (Τσέλσι, Έβερτον), Ιταλία (Σαμπντόρια), Τουρκία (Αντάλιασπορ, Κόνιασπορ) και Κατάρ (Κατάρ SC).

No description available.

Advertisement

Επίσης, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έκανε πολλές… εξαγωγές μετά την Τσέλσι, φεύγοντας από την Ευρώπη. Ανακάλυψε την Κίνα με την Σανγκάη Σενχούα (2012-2013, 11 παιχνίδια, 8 γκολ), τον Καναδά με την Μόντρεαλ Ιμπακτ (2015-2016, 41 παιχνίδια, 23 γκολ) και τις ΗΠΑ (Phoenix Rising 2017-2018, 26 αγώνες, 16 γκολ).

No description available.

Ανάλογη επιλογή, έκανε και ο Ροναλντίνιο, ο οποίος επέστρεψε στην Νότια Αμερική μετά την θητεία του στη Μίλαν μεταξύ 2008 και 2011. Πραγματικός «αστέρας», όπου κι εάν πήγε, ο διάσημος Βραζιλιάνος, συμπλήρωσε την τροπαιοθήκη του, αγωνιζόμενος σε Φλαμένγκο και Ατλέτικο Μινέιρο, με την οποία κατέκτησε ένα Κόπα Λιμπερταδόρες το 2013. Ακολούθως, πήγε στο Μεξικό (Κερέταρο FC), πριν αποχωρήσει από τα γήπεδα το 2015, με τα «χρώματα» της Φλουμινένσε.

Advertisement

Οσοι έμειναν πιστοί
Μερικοί παίκτες κράτησαν την ίδια φανέλα σε όλη την καριέρα τους, όντας από τους κορυφαίους στην Ιστορία του συλλόγου. Οπως ο Πάολο Μαλντίνι, ο οποίος είναι ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θεωρούμενος από ορισμένους ως ο καλύτερος αμυντικός όλων των εποχών, φόρεσε την φανέλα της Μίλαν από το 1985 έως το 2009 (902 αγώνες) και κατέκτησε πληθώρα τροπαίων. Στον άλλο κορυφαίο σύλλογο της ιταλικής μεγαλούπολης, ο Αργεντινός, Χαβιέρ Ζανέτι, αγωνίσθηκε 858 φορές με την Ιντερ (1995-2014), ενώ έκανε ντεμπούτο στην πατρίδα του με την Μπάνφιλντ.

No description available.

Ο Φίλιπ Λαμ, εντάχθηκε στην Μπάγερν Μονάχου το 2002 και μετά από μια διετή… διακοπή ως «δανεικός» στην Στουτγκάρδη, έπαιξε το υπόλοιπο της καριέρας του με τον σύλλογο του Μονάχου (519 αγώνες). Μια καριέρα που έκλεισε το 2017, σε ηλικία 33 ετών και αφού κατέκτησε το Champions League (2013), οκτώ πρωταθλήματα κι έξι κύπελλα Γερμανίας.

Advertisement

Τέλος, ο Πολ Σκόουλς (718 αγώνες, 155 γκολ μεταξύ 1994 και 2013) και ο Ράιαν Γκιγκς (963 αγώνες, 169 γκολ μεταξύ 1990 και 2014) δεν… γνώρισαν άλλη ομάδα εκτός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εξελίχθηκαν μαζί, από τις ομάδες νέων και υπό τις οδηγίες του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, κατέκτησαν κάθε… διαθέσιμο τίτλο στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, από το FA Youth Cup το 1992, μέχρι το Champions League το 1999.

AΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement