Οι μύχιοι πόθοι Μητσοτάκη για «ανταρσία» στο ΠΑΣΟΚ

Advertisement

Γιατί ο πρωθυπουργός λίγο πριν τις εκλογές βάζει προσωπικά στο στόχαστρο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τα σενάρια αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και το άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 21ης Μαϊου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επιλέξει να “κόψει γέφυρες” σε κάθε πιθανή συνεργασία με “το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη”.

Η επιλογή λέξεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τυχαία. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές “διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη”. Έχει κατηγορήσει τον κ.Ανδρουλάκη ότι “έχει αλλάξει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το έχει φέρει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ” .

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κατά τη διακαναλική χθες είπε ευθέως ότι “με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη δεν μπορώ να συζητήσω”. Δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί τον κ.Ανδρουλάκη “δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού” και επιπλέον υποστήριξε ότι: “Υπάρχει μία διαφορετική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ πολλών ψηφοφόρων του”.

Advertisement

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει βέβαια να δηλώσει ευθέως ότι θα γυρίσει αμέσως πίσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη διερευνητική εντολή ακόμη και εάν “βγαίνουν τα κουκιά” για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε αχρείαστες δεύτερες εκλογές για προσωπικούς και κομματικούς στόχους. Υποστήριξε όμως χθες ότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό.

Ο πρώτος στόχος των κλιμακούμενων επιθέσεων του κ.Μητσοτάκη κατά του κ. Ανδρουλάκη είναι προφανής και άλλωστε δεν τον κρύβει: Ο πρωθυπουργός απευθύνεται σε όλο και πιο “δραματικούς” τόνους στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με την απειλή ότι θα… ψηφίσουν Ανδρουλάκη και θα τους βγει Τσίπρας.

Για αλλού κίνησαν οι ψηφοφόροι, αλλού ο αρχηγός τους πάει”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή από τη Ρόδο. Ενώ και σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης, που αποτελούσε κάποτε κάστρο του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Advertisement

Το ερώτημα είναι τι γίνεται την επομένη των εκλογών, τόσο των πρώτων όσο και των δεύτερων. Το σενάριο εάν η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές χάσει οριακά την αυτοδυναμία, να σχηματίσει κυβέρνηση με την ψήφο βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα – μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ – ο κ. Μητσοτάκης το έχει διαψεύσει, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για αποστασία.

Στο Μαξίμου όμως φέρονται να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και ένα ακόμη σενάριο: Εάν το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές δεν λάβει διψήφιο ποσοστό ή εάν στις δεύτερες κινηθεί κάτω από τα ποσοστά του 2019 επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ορισμένοι στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν την πονηρή σκέψη ότι ο κ.Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωκομματική αμφισβήτηση.

Ειδικότερα, σκέπτονται ακόμη και ότι μπορεί μία εσωκομματική κρίση να οδηγήσει μέχρι και σε αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα. Και εφόσον ο κ.Ανδρουλάκης, που δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ.Μητσοτάκη λόγω υποκλοπών, αντικατασταθεί, μπορεί ο επόμενος πρόεδρος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΝΔ. Κάποιοι βλέπουν συγκεκριμένα τον Ανδρέα Λοβέρδο ως πιθανό επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Advertisement

Προφανώς φυσικά αυτά αποτελούν θεωρητικά σενάρια εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Μητσοτάκης σαφώς θα προτιμούσε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω και με οριακή πλειοψηφία. Τίθεται όμως ήδη το ερώτημα, γιατί μία κυβέρνηση με 151 βουλευτές πχ να είναι πιο σταθερή από μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός χθες υποστήριξε ότι αυτό δεν θα αποτελεί πρόβλημα, επικαλούμενος πως και την τετραετία που ολοκληρώνεται δεν είχε και άνετη πλειοψηφία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι “το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας», αποφεύγοντας βέβαια να βάλει ποσοτικούς στόχους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement