Ένα κομμένο υποθαλάσσιο καλώδιο άφησε μια χώρα χωρίς internet για 48 ώρες

Η πρόσβαση στο internet για τις χώρες της δυτικής Αφρικής είναι κάτι το «εύθραυστο». Στις 30 Μαρτίου, κόπηκε το υποθαλάσσιο καλώδιο ACE, αφήνοντας χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μεγάλο μέρος της δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις ακτές της Μαυριτανίας και επηρέασε τουλάχιστον δέκα γειτονικές χώρες. Στη Μαυριτανία δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο επί 48 ώρες.

Οι γειτονικές χώρες κατάφεραν να δρομολογήσουν τα διαδικτυακά δεδομένα μέσω χερσαίων καλωδιακών και δορυφορικών συνδέσεων. Έτσι, αντιμετώπισαν μεν προβλήματα διακοπών στις συνδέσεις, υπήρχε όμως η δυνατότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο, έστω και με διακοπές, σε αντίθεση με τη Μαυριτανία.

Αν και αντίστοιχες διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο σπανίως εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των Μέσων, αποτελούν μία καλή «ευκαιρία» υπενθύμισης για το πόσο «εύθραυστες» είναι οι υποδομές του διαδικτύου, κυρίως σε περιοχές όπως η δυτική Αφρική.

Όταν κάποιο σημαντικό καλώδιο βγει εκτός λειτουργίας, οι άλλοι τρόποι διασύνδεσης «καλούνται» να απορροφήσουν την κίνηση. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική, οι υποδομές καταρρέουν. Χωρίς επενδύσεις, το διαδίκτυο καθίσταται λιγότερο αξιόπιστο για ολόκληρη την περιοχή.

Θα θυμάστε το περιστατικό στο Πουέρτο Ρίκο, όπου μετά από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μαρία, χρειάστηκαν τα μπαλόνια της Google και οι φορητές κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να καταστούν οι τηλεπικοινωνίες αξιόπιστες και πάλι (έστω προσωρινά).

Αυτού του είδους τα προβλήματα καλούνται να επιλύσουν projects όπως τα balloons της Alphabet (Google) και τα ηλιακά drones του Facebook, τουλάχιστον θεωρητικά. Σε πρακτικό επίπεδο όμως, χρειαζόμαστε περισσότερα καλώδια και περισσότερα σημεία διασύνδεσης.

[πηγή]

Δείτε και αυτά: